Бекъп на смартфони и таблети


10.11.2014 | прочетено: 8528 | категория: Полезно за Android
етикети: dropbox за android, бекъп, android

Нов таблет, нов смартфон

По една или друга причина старите устройства бързо омръзват. Дали заради това, че новите винаги са по-бързи, по-елегантни, по-функционални и т.н. не е ясно, но е факт, че всеки обича да се поглези с нещо ново – нов таблет, нов смартфон. Новите устройства обаче, са с базов Андроид и за да започнат да ви служат пълноценно трябва да инсталирате доста приложения на тях. Игрите започват отначало, галерията със снимки е празна, а телефонният ви указател все едно изобщо не съществува! Всички контакти са запаметени на старото ви устройство и за да се прехвърлят се минава през досадни процедури с прехвърляне на СИМ карти и копиране на указателя. А е толкова по-лесно да се направи бекъп.

Какво е Бекъп?

Бекъп (backup) означава създаването на копия на данните, така че тези допълнителни копия да бъдат използвани за възстановяването на информация при необходимост. Самият процес представлява копиране и архивиране на данни и запазването на тези копия виртуално за определен период във времето. Архивираната информация може да бъде използвана за възстановяване при неочакваната й загуба следствие на хардуерен проблем, човешка грешка, загуба по невнимание или за прехвърляне на информацията на новото ви смарт устройство.

Как се прави Бекъп?

Revo смартфони и таблети използват операционна система Андроид. Дали сте с версията 4.2 (Jelly Bean) или с 4.4 Kit Kat не е от значение. Андроид предлага 2 основни метода за бекъп – чрез Google акаунт или чрез приложение за бекъп, което можете да свалите от Google Play. Всяка част от вашето Андроид устройство има специфичен бекъп формат. Затова можете да направите бекъп на галерията, инсталираните приложения, записаната музика и телефонния указател.

  • Backup чрез Google акаунт – За да направите бекъп на устройството влезте в Settings → Backup & Reset, от дясната страна излиза меню, където трябва да сложите тикче на Back up my data (създаване на резервни копия на данни) – Представлява резервно копие в сървърите на Google на данните за приложенията, паролите за Wi-Fi и други настройки; Backup account (резервно копие на профила); Automatic restore (автоматично възстановяване) – при повторно инсталиране на приложение да се възстановят настройките и данните от резервното копие.

По този начин всички промени, които правите на вашето устройство ще се съхранят и няма да изгубите никаква информация – важна или дори не чак толкова. Тук трябва да отбележим, че видео клиповете и снимките не могат да се съхранят в Google акаунт. За да ги запазите можете да свалите приложениe като Dropbox, което позволява тяхното виртуално съхранение.

  • Backup чрез приложение – в Google Play Store можете да откриете безплатни приложения за backup. Две от най-използваните приложения за това са:

App Backup & Restore

Приложението се използва за архивиране и възстановяване на приложенията за Android. Може да се настрои автоматично да запазва всякакви промени. С това приложение можете да изпращате приложения на друго устройство чрез Wi-Fi.

Easy Backup & Restore

Приложението прави копие на инсталираните приложения, съобщенията, календари, отметки, контактите, които имате запаметени на телефона. Предлага създаване на копия на SD карта, Gmail, Dropbox. Бекъп може да се прави ръчно или да го настроите за периодично запазване на копия.




Смартфони

Таблети