Експедиция до Южния полюс на Руал Амундсен


14.12.2016 | прочетено: 766 | категория:
етикети: Руал Амундсен, таблети цени, Евтини таблети

Или как да бъдем в крак с най-новото за най-малко.

Щяхме ли да знаем че днес се навършват 105 години от експедицията до Южния полюс на Руал Амундсен на днешната дата преди 20 г. и на каква цена? Естествено не, а ако да то на доста висока цена, естествено ако не бе  технологичното развитие на медиите.

Експедиция до Южния полюс на Руал Амундсен Експедиция до Южния полюс на Руал Амундсен

Знаете ли как са възникнали медиите?  Вероятно в отговор на този въпрос ще чуем много мнения, но има няколко прости и много важни теории. Спорно е дали първата медиа е бил камъкът или дима от огъня с който са комуникирали първобитните хора, а като се замислим, вероятно чуваме тези теории за първ път. Какви медии ще кажете? Камък, Неандерталци...? Да разбира се, та нали те са писали по стените и по този начин са казвали нещо някому. Същото и с дима от огъня чрез който са предавани първите съобщения. А нали чрез говора хората са комуникирали един с друг. Да, доста е сложно. Официално първото подобие на медиа е венецианскиат таблоид, подобие на вестник, който се е продавал за една венецианска монета - Газета. От там в много страни на света вестника се нарича газета. В газетата са се публикували материали имащи за цел най-вече да формират общественото мнение. Днес все още можете да си купите вестник, но вероятно има и много хора, които никога не са си купували вестник, но пък те са едни от първите, които научават, че днес се навършват 105 години от експедицията до Южния полюс на Руал Амундсен.   Дори не очакваме да попитате кой е Руал Амундсен, защото сме сигурни, че вече сте проверили.

Експедиция до Южния полюс на Руал Амундсен Експедиция до Южния полюс на Руал Амундсен

Руал Амундсен е роден на 16 юли 1872 година във фамилия на капитани и собственици на кораби в Борге, днес част от Фредрикста. Четвърти син в семейството, майка му решава да го отклони от семейния занаят и го подтиква да учи за лекар. От 1890 до 1892 година, когато майка му умира, той учи в медицинския факултет в университета на град Кристиания, днес Осло. От 1894 година плава като матрос и щурман на различни кораби. Вдъхновен от неуспешната експедиция на Джон Франклин и успешния опит на Фритьоф Нансен да пресече Гренландия през 1888 година, Амундсен решава да се посвети на изследователска дейност. (wikipedia)

Ето виждате ли, как в рамките на 3 минути, благодарение на медиите научихме нещо забавно и любопитно. И ако преди 20 години за да научим тази любопитна информация, беше необходимо да имаме компютър за около 1000 Долара и интернет връзка чрез модем, а и да имаме телефон, то днес е необходимо да имаме само таблет за около 100 Лв., не, още по-евтин таблет - за 99 Лв.

Факт, днес преди Коледа все още може да изберете таблет на цена под 100 Лв. от http://www.revo.bg/tablets.html  не забравяйте да следите и цените на смартфоните на http://revo.bg/telefoni.html




Смартфони

Таблети