Техники при снимане със смартфон


13.10.2014 | прочетено: 1770 | категория: Полезно за Android
етикети: селфи, снимане със смартфон, RevoPhone К850

Няколко трика, които ще ви помогнат да подобрите мобилната си фотография.

RevoPhone K850 Octacore KitKat e идеален във фотографско отношение. Освен, че е снабден с 5-мегапикселова предна камера със специална функция за ретуш на несъвършенствата по лицето ни (наречена Face Beauty Mode) и максимална резолюция на снимката от 3072 х 1728, смартфонът разполага с качествена 13-мегапикселова задна камера.

Тази задна камера е съпоставима по качество с повечето компактни фотоапарати на пазара. Освен, че ни позволява да правим снимки с резолюция до 4864 х 2736, камерата е оборудвана с многобройни и разнообразни режими, които подобряват качеството на снимките ни или просто ни забавляват. Накратко казано, като собственици на RevoPhone K850 Octacore KitKat вие вече разполагате с едно отлично снимачно устройство. Вижте, обаче, как да използвате целия този капацитет оптимално.

  1. Обръщайте внимание на светлината

Терминът фотография означава „рисуване със светлина” и едва ли има нужда от обяснение, че светлината е факторът, влияещ най-силно върху крайния резултат. Имайте предвид, че камерата на вашия телефон реагира най-добре с естествената светлина. Ако искате да снимате хубави портрети, например, излезте навън в облачен ден – тогава сенките са минимални, а светлината перфектна за осветяване на лицето. При всички случаи се опитвайте да направите така, че източникът на светлина да осветява добре обекта, но да не свети директно към сензора на телефона.

  1. Настройте баланса на бялото

Телефонът ви разполага с няколко настройки на баланса на бялото, които е хубаво да разгледате. Ако, например, ще снимате вечер в стая обляна с топла светлина, настройте цветната температура така, че да съвпадне поне приблизително с тази на източника на светлина. Разбира се, смартфонът ви е достатъчно умен и, ако сте избрали автоматична настройка на баланса на бялото, би трябвало сам да се справи с всяка ситуация.

  1. Опитайте се да не се движите по време на снимане

Автофокусът на камерата ви има нужда от поне две секунди, в които да държите ръката си колкото се може по-неподвижна – една преди заснемането и една – след. За още по-остри изображения, можете да снабдите вашия RevoPhone с аксесоар от типа на мобилен триножник.

  1. Внимавайте с композицията

И най-добре експонираната и остра снимка не очарова ако няма приятна композиция. При всеки тип фотография важи така нареченото правило на третините. Представете си, че екранът на смартфона ви е разделен на девет еднакви правоъгълника разположени в мрежа от три вертикални и три хоризонтални линии. Разположете основния обект в която и да е пресечена точка на хоризонталните и вертикални линии и ще получите една класическа добра композиция.

  1. Почистете камерата

Може да ви се струва странно, но колко често наистина почиствате лещата на мобилната си камера? Имайте предвид, че всяка прашинка се отразява на крайната снимка.

  1. Избягвайте да увеличавате образа

Ако можете, просто се приближете към обекта. Е, ако искате да снимате някоя знаменитост и ви е страх от охраната й, тогава можете да прибегнете и до дигиталния зуум, но едва ли ще постигнете качествена снимка.

  1. Внимавайте със светкавицата

Ако можете да избегнете светкавицата, направете го. Ако, обаче, е твърде тъмно, просто залепете нещо бяло върху нея – например малко парченце хартиено тиксо. Това ще омекоти светлината и ще освети по-добре лицата на хората.

  1. Уверете се, че снимате при най-високата възможна резолюция

Може да ви звучи като излишно напомняне, но не забравяйте да проверите дали сте избрали максимална резолюция и JPEG качество преди да започнете да снимате.

  1. Обърнете внимание на възможностите за пост-обработка

Ако наистина искате да правите хубави мобилни снимки, то значи няма да имате нищо против и да проучите кои приложения за обработка на изображения са ви най-удобни или дават най-добри резултати. Намерете вашето приложение и придайте на снимките си един приятен завършек.




Смартфони

Таблети