Как да търсим нова музика със смартфон и Last.fm


05.01.2015 | прочетено: 3269 | категория: Приложения за Android
етикети: безплатно, приложения, музика, мобилни приложения, смартфони, таблети, android

Не можете да живеете без музика и не спирате да търсите нова? Няма нужда да се ровите в интернет търсачките – мобилното приложение Last.fm, съвместимо с вашия Revo телефон (а и с таблет), предлага всичко, което търсите, независимо дали става въпрос за намиране на нова, подходяща за вас музика или за общуване с хора с подобни на вашите интереси.

За да използвате Last.fm по предназначение, първо трябва да свържете акаунта си с музикалните плейъри, които използвате – това става на компютъра. Оттам нататък, обаче, мобилното приложение прави всичко само, а именно: следи какво слушаме и го добавя към музикалната ни библиотека в реално време. Колкото повече музика слушаме, толкова по-пълен ще стане нашия профил и толкова по-лесно ще бъде да намерим хора с интереси сходни с нашите.

Интерфейсът на Last.fm е повече от интуитивен, но все пак ето шестте стъпки към оптималното ползване на услугата:

  1. Регистриране в Last.fm

Отворете Last.fm на компютъра или лаптопа си и си регистрирайте акаунт. Не се притеснявайте, информацията, която попълните, ще бъде достъпна и в приложението за Android.

  1. Настройка на „скроблинг”

Това, което Last.fm наричат „скроблинг”, всъщност, е слушане на музика, чиито данни се записват в реално време и се подреждат в библиотека. От началната страница на сайта изберете опцията Set up scrobbling, за да определите кои услуги да „слуша” Last.fm, например iTunes, Spotify и други.

  1. Свързване на услугите

Сега трябва да следвате инструкциите в сайта, за да изтеглите определени приложения или директно да свържете акаунта си с музикалните си плейъри (например със Spotify). Процесът е съвсем лек, така че едва ли ще се затрудните.

  1. Обогатяване на библиотеката

След като сме свързали плейърите си с Last.fm, услугата сама започва да записва имената на всяка песен, която слушаме. Ако искаме да добавим някое парче към „любими”, в Spotify например, можем да отворим отметката Last.fm и после да натиснем бутона Love.

  1. Обогатяване на профила

След като започнете да добавяте песни към профила си, той постепенно ще става все по-богат на данни, които, от своя страна, ще привлекат хора с подобни музикални интереси. Можете да добавяте каквато информация смятате за важна, като, например, датите на концертите, които сте посетили.

  1. Мобилен профил

Макар че всичко изброени по-горе се случва в уеб пространството, профилът, който сте създали, ще бъде включен и в мобилното приложение. На пръв поглед интерфейсът му е твърде минималистичен, но това не означава, че е празен. Напротив, вътре е цялата информация, която Last.fm е почерпил от вашето слушане на музика.

Кратък преглед на елементите от музикалния ни профил:

  1. Лента с основна информация: тази лента се намира в горната част на екрана Profile в мобилното приложение и съдържа вашите аватар, име и брой прослушани песни. По-голямата част от информацията в профила ви ще бъде добавяна от компютър или лаптоп, но не се притеснявайте: тя ще се синхронизира с приложението в реално време.
  2. Препоръки на Last.fm: от същия екран изберете опцията Recommended by Last.fm, за да намерите музика, която според приложението е подобна на тази, която самите вие слушате.
  3. Последно слушани песни: опцията Recently Played ще ви изведе списък с песните, които сте слушали наскоро. Можете да разглеждате списъците и на приятелите си.
  4. Приятели: последната опция – Friends – съдържа информация за вашите приятели. Те са много важни, тъй като песните, които слушат, може да се превърнат в следващите ви любими.

Забележка: когато настройвате „скроблинга” (вижте точка 2 горе),  не забравяйте да включите своя Revo смартфон или таблет в услугите, които Last.fm да следи. Просто изберете иконата на Android и така ще бъдете сигурни, че приложението записва имената и на песните, които слушате във вградения си музикален плейър.




Смартфони

Таблети