Как да записваме аудио със смартфон


23.10.2014 | прочетено: 6919 | категория: Полезно за Android, Приложения за Android
етикети:

Искате да запишете лекцията или дискусията, на която присъствате? Ще ви покажем точно как.

Понякога слушането на лекции може да е изключително скучно. Или, пък, толкова интересно, че не ви се иска да се разсейвате дори с водене на записки. И в двата случая би било добре ако съществуваше някакво устройство, с което лесно да запишем лекцията или дискусията, на която присъстваме. Е, добрата новина е, че такова устройство има – и то е в джоба или в чантата ви!

Да, освен с всичко друго, вашият смартфон RevoPhone или таблет RevoPad е екипиран и с възможността да записва аудио. Ако ви предстои важна лекция, от която не искате да изпуснете нито дума, или просто имате желание да създавате подкастове без специална аудио техника, прочетете следващите редове, в които ще намерите описание на начините за записване на звук в мобилното ви устройство.

Приложения за записване на аудио

Записването на звук в Android става чрез специални приложения. В Google Play можете да намерите много такива, но преди да решите да ги изтеглите, проверете дали са съвместими с вашето мобилно устройство. Повечето приложения са специализирани в определени функции. eRecorder: Voice memo recorder, например, е безплатна услуга, която е идеална за записване на гласови бележки. Друго приложение - Smart Voice Recorder – пък, позволява по-голям контрол върху записа на аудио, например прескачане на паузите, в които не се чува никакъв звук. Трето - VoiceRecorder Pro – дори ни позволява да определим часа, в който записът да започне сам. Разгледайте внимателно какво предлага магазинът на Google и изберете това приложение, което ви се струва най-подходящо за целите ви.

Ако имате намерение да записвате качествено аудио, постарайте се избраното приложение да предлага достатъчно добри възможности за живо наблюдение на записа.

Записване на аудио с външен микрофон

Вграденият микрофон във вашето устройство ще ви свърши добра работа. Ако, обаче, гоните по-добро качество, помислете за инвестиране във външен XLR микрофон. Първо, обаче, се уверете, че таблетът или смартфонът ви имат TRRS жак (версия на стандартния 3,5-милиметров жак за стерео слушалки, само че с четири контакта). След това си набавете адаптер от XLR към TRRS (продават се в Amazon и eBay) и свържете микрофона към мобилното си устройство. Някои адаптери имат дори допълнителен жак за слушалки. Преимуществото на записване на аудио през XLR микрофон е, че той изолира много по-добре звуците на фона и допринася за един по-чист и качествен краен резултат.

Записване чрез Bluetooth

Не всички таблети с Android имат аудио вход. Ако и вашият е такъв намерете приложение (като Easy Voice Recorder, например), което може да записва през Bluetooth. Връзката с Bluetooth не винаги е идеална, но ако таблетът ви разполага само със слушалки и нищо друго, това е единствената ви опция.

Записване на разговори

Вашият Revo телефон може да записва не само външни звуци, но и телефонни разговори. Това отново става след инсталиране на приложение. В Google Play можете да намерите много такива възможности, като сред най-добрите са Call Recorder от Boldbeast или RMC: Android Call Recorder. Не забравяйте, обаче, че никак не е етично да записвате разговор без да предупредите човека от другата страна.

Други неща, на които да обърнем внимание

За оптимален резултат, помнете няколко неща: опитайте се по време на записа да държите телефона или таблета колкото се може по-близо до устата ви. Звучи очевидно, но често се забравя. Ако можете, освен това, записвайте в WAV или AIFF формат, за да намалите загубите на звук. Уверете се, също така, че имате достатъчно място в microSD картата, особено имате намерение да записвате във формат различен от MP3. Нали не искате мястото ви да свърши точно на най-интересната част? И накрая, не забравяйте, че записването на хора без тяхното знание и използването на тези записи е неморално и в някои случаи може наистина да ви докара големи проблеми.




Смартфони

Таблети