Андроид като самоучител за чужд език


07.01.2015 | прочетено: 3383 | категория: Приложения за Android
етикети: безплатно, приложения, мобилни приложения, приложения за android, Revo

Чуждите езици са едно от най-големите богатства, които човек може да натрупа през живота си. За  повечето от нас, обаче, самото учене на езици е доста трудно или досадно. Това, обаче, не е задължителна предпоставка и мобилното приложение Duolingo, съвместимо с вашия Revo смартфон или таблет, доказва, че можем едновременно да учим и да се забавляваме.

Ученето на нов език в Duolingo изглежда като игра. Имаме избор от няколко езика, като можем да се учим по метода на практиката, пробата и грешката и копирането по пример – точно както едно дете се учи на родния си език, докато расте. Приложението е пълно с най-различни видове задачи, като интересното е, че никога не знаем точно каква ще последва – това прави ученето още по-приятно и възбужда любопитството ни.

Примери за задачи включват: задаване на въпрос, на който трябва да отговорим като посочим картинка; слушане на думи или фрази, които след това да изпишем; превод от един език на друг и много други. Съдържанието е толкова голямо, че ще ви отнеме седмици да изпълните всички задачи и да научите избрания от вас език на основно ниво.

Как да боравим с Duolingo

  1. Избор на език: Когато изтеглите, инсталирате и отворите приложението, то ще ви помоли да изберете език. В списъка са езици като английски, френски, испански, немски и други. Изберете един от тях и след това натиснете върху Basics 1 за първия урок.
  2. Посочване и проверка: В една от задачите ще ви се задават въпроси и ще трябва да отговорите посочвайки картинка. Въпросите са от най-различно естество, така че се пригответе за изненади. След като изберете снимката, която мислите, че отговаря на въпроса, натиснете Check, за да проверите дали сте били прави.
  3. Превод на фрази: Тази задача ще ви помогне само ако владеете английски на доста добро ниво. Ще чуете фраза или ще я видите изписана по екрана. По-долу ще се появят няколко плочки с думи, от които трябва да изберете с натискане само правилните, за да преведете фразата на английски.
  4. Слушане и писане: В тази задача няма текст, който да ни помогне. Този път трябва само да натиснем големия кръгъл син бутон, за да чуем фразата изречена по нормален начин. До него има по-малък син бутон – ако го натиснем ще чуем фразата по-бавно. Сега остава само да я напишем в полето отдолу.
  5. Говорене: Можем да кажем, че знаем един чужд език, само когато го говорим. Ето защо в Duolingo са включени и задачи за говорене. При тях можем или да чуем или да прочетем някоя фраза на чужд език, след което да натиснем иконата – микрофон и да се опитаме да възпроизведем фразата сами.
  6. Следене на прогреса: Докато преминаваме от по-лесни към по-трудни уроци, приложението постоянно записва прогреса ни и после ни го визуализира, за да го следим по-лесно.

Основните елементи в интерфейса на Duolingo

  1. Сърца: Във всяка една задача имате четири живота изобразени като сърца в горната дясна част на екрана. Всеки пък щом отговорите грешно на въпрос, губите едно. Ако изгубите всичките си животи, трябва да се върнете в началото на урока.
  2. Линия на прогреса: Точно под сърцата има линия, която показва колко въпроса от урока сте преминали и колко още остават. Тези, на които вече сте отговорили, са оцветени в зелено, докато оставащите – в сиво.
  3. Въпросът: По средата на екрана е въпросът, на който трябва да отговорите. Както вече разбрахте, въпросите могат да бъдат различни: можете да ги слушате и да им отговаряте или писмено или устно.
  4. Поправки: Пробата и грешката са двете стъпки, благодарение на които се учим най-бързо, така че е напълно нормално да сгрешите. Ако сте сгрешили в отговора на някой въпрос, под него ще се появи розово поле, в което ще видите правилния оттовор и кратко обяснение на логиката зад него.

Предизвикване на приятели: Игровият елемент в Duolingo става още по-застъпен ако решите да включите в ученето на езика и свои приятели. За да го направите, отворете основния екран на приложението, приплъзнете пръст отляво и ще видите опция за добавяне или канене на приятели. Ако някой откликне на поканата, ще можете да следите неговия прогрес на табло.




Смартфони

Таблети