Най-често срещаните проблеми в Android и техните решения (част I)


26.02.2015 | прочетено: 3871 | категория: Полезно за Android
етикети: полезно

Android е една от най-усъвършенстваните мобилни операционни системи в света и това е неоспоримо твърдение доказано от факта, че най-голям процент от собствениците на смартфони и таблети използват точно платформата на Google. Разбира се, това не означава, че и ние – потребителите на Android – никога не се натъкваме на проблеми.

Напротив – и целта на този материал (който ще бъде публикуван в две части) е да се фокусира върху най-често срещаните проблеми с операционната система на Google. Освен, че ще изброим тези проблеми, разбира се, ще ви дадем информация и как най-лесно и бързо да се справите с тях.

  1. Не мога да тегля нови приложения, а Google Maps се зарежда твърде бавно.

Причината за този проблем по всяка вероятност е недостатъчното количество памет. Решението е първо да разгледате приложенията и медийното съдържание записани в мобилното ви устройство. Отворете менюто Settings и изберете под-менюто Storage (памет). Там ще видите какво в телефона или таблета ви използва най-много памет: музиката, видеоклиповете или може би игрите? За да освободите място, влезте в магазина Google Play и си изтеглете някой файлов мениджър, за да преместите тези файлове в картата-памет (ако устройството ви поддържа такава).

При приложенията е малко по-сложно: не можем просто така да ги преместим в картата, така че единственото решение е да ги изтрием. Ако се фокусирате върху изчистване само на горния тип файлове, можете да бъдете сигурни, че при освобождаването на памет важни неща като събития в календара, например, ще останат непокътнати.

Можете, също така, да си изтеглите приложението Memory Booster от Google Play, с което ще сте сигурни, че винаги имате на разположение достатъчно RAM.

И накрая, проблемът с картите: отворете менюто Settings и изберете Location services. Уверете се, че и трите кутийки в това подменю са отметнати. Уверете се, също, че сте свързани към Wi-Fi, тъй като това обикновено подобрява GPS-а. Ако въпреки това не можете да заредите карта, то вероятно сте в район със слаб обхват. Тъй като това е малко вероятно, по-скоро вижте дали ползвате последната версия на Google Maps и ако не – изтеглете я от Google Play.

  1. Използвам Dropbox, за да съхранявам снимките си, но имам два проблема: мястото е твърде ограничено и не мога да ги подреждам по логичен начин.

Ако правите много снимки с телефона и таблета си и искате те да са добре подредени, то наистина Dropbox не е най-добрата услуга, която ще ви позволи това. Пробвайте Flickr. Отворете Flickr.com, създайте си потребителско име, след това отидете в Google Play и изтеглете официалното приложение Flickr. След като го инсталирате, отворете менюто му Settings и настройте опциите за споделяне на изображенията ви. Помислете първо дали искате всеки да може да ги вижда или само избрани от вас потребители.

Flickr позволява организиране на снимките в различни категории и, като цяло, има доста добър визуален интерфейс, който прави боравенето с изображения доста приятно. Разбира се, и там пространството не е ограничено: ако сте се регистрирали с безплатен акаунт, обаче, имате цели 1TB на разположение, като индивидуалният размер на всяка снимка може да бъде до 200МВ (а вашият смартфон или таблет вероятно правят доста по-малки изображения).

  1. Използвам Android File Transfer, за да прехвърлям файлове от телефона към лаптопа, но понякога има проблем в свързването.

Android File Transfer е доста добра услуга, но действително, собственици на различни телефони и таблети с Android са се оплаквали от проблем със свързването. Ако и на вас ви се случи нещо подобно, пробвайте Kies Air – това приложение се радва на доста добри отзиви от потребителите. Другият вариант е да помислите за алтернативни начини за свързване на телефона и компютъра си, които сме обсъдили тук.

  1. Има ли някакъв начин да впиша личните си данни в телефона, така че, ако го изгубя, да има по-голям шанс някой да ми го върне?

Да – Android ни позволява да впишем личните си данни, но малко хора ползват тази опция, която, действително, би могла да бъде много полезна при евентуално изгубване на мобилното устройство. Тя се намира в Settings > Lock screen. Влезте там и намерете Owner information (информация за собственика). Там запишете каквото ви се струва необходимо и в случай, че нещо се случи с телефона ви, ще знаете, че ако попадне в ръцете на добросъвестен човек, ще можете да си го получите обратно.

  1. Защо батерията ми се зарежда толкова бавно?

Мислите, че батерията ви е започнала да се зарежда твърде бавно? Това е напълно възможно, но за съжаление проблемът не може да се реши по софтуерен начин. По всяка вероятност причината е в кабела, който използвате за зареждане. Ако батерията ви наистина се зарежда прекалено бавно и не достига 100%, то просто сменете кабела си.




Смартфони

Таблети