Повикайте "гражданско такси" в София със смартфон


27.01.2015 | прочетено: 1074 | категория: Приложения за Android
етикети: android

Може би сте чували за Uber – услугата, която миналата година вдигна лондонските таксиметрови шофьори на стачка. Uber се базира на набиращата все по-голяма популярност идея за “споделеното пътуване”. Обикновено, когато чуем този израз, си представяме пътуване извън града, например от София до Бургас, което може да излезе по-евтино на водача ако приеме да вземе със себе си някой друг, който пътува по същия маршрут, но не разполага с автомобил.

Е, идеята зад Uber е абсолютно същата с тази разлика, че услугата функционира само в градска среда. За съжаление на всички столични таксиметрови шофьори, от съвсем скоро Uber се предлага и в София. Все още в експериментална фаза, услугата обещава да промени начина, по който се придвижваме в столицата, правейки го по-бърз, по-надежден и по-евтин (поне като алтернатива на такситата).

Какво представлява Uber?

Uber стартира през 2009 година и в момента се ползва в над 200 големи градове по целия свят. Идеята на услугата е да позволи на шофьори на автомобили да споделят своето пътуване с граждани, които пътуват в същата посока,  по този начин едновременно правейки своето придвижване по-евтино (а и, в определени случаи, по-интересно) и тяхното – по-бързо и по-комфортно.

Безопасно ли е?

На пръв поглед изглежда смущаващо: да се качим в колата на напълно непознат? Да, за някои хора подобна идея ще звучи като лудост. Шофьорите, които предлагат споделяне на пътуването си в Uber, обаче, не са непознати в пълния смисъл на думата. Потребителите на услугата разполагат не само с името на шофьора, но и с негова снимка, както и регистрационния номер на автомобила му. Нещо повече, преди всяко пътуване, потребителите могат да споделят със свои приятели накъде и с кого отиват, така че те да следят придвижването им.

Как се използва и как се плаща?

За да използвате Uber, разбира се, трябва да изтеглите в смартфона си едноименното мобилно приложение, което, за наша радост, е напълно съвместимо с Android. Другият вариант е да се регистрирате в уеб сайта на Uber през компютъра си. Регистрирането става бързо и лесно, като услугата има нужда от ваш имейл, парола, поне едно име, езика или езиците, които говорите, телефонния ви номер и данните от дебитната/кредитната ви карта.

Споменавайки карта, важно е да отбележим, че няма нужда от плащане на пари в брой. Нуждата от вписване на данните от дебитната/кредитната ви карта в регистрационната страница цели точно това. Иначе, приложението е напълно безплатно!

Как да си потърсим шофьор?

Отворете приложението и натиснете някъде върху картата, за да определите мястото, от където искате да бъдете взети. Натиснете Request, за да споделите, че си търсите шофьор и изчакайте някой да приеме. След това въведете адреса на крайната си дестинация: шофьорът също ще получи тази информация. Накрая ще видите визуализация на маршрута. Картата ви позволява да виждате придвижването на автомобила в реално време.

Текуща промоция на Uber

В момента Uber предлагат промоция валидна до 20 февруари 2015 година на територията на София. В рамките на промоцията, всеки създал акаунт в услугата получава промо кода UBERXSOFIA, който му дава право на две безплатни пътувания до 30 лева всяко.




Смартфони

Таблети