Какво е Google Now


27.11.2014 | прочетено: 656 | категория: Полезно за Android
етикети: интересни приложения, android

Google Now е едно единствено място, което, обаче, ви позволява да правите най-разнообразни неща.

Услугата Google Now съществува вече от доста време, но не ви обвиняваме ако не я познавате. Трудно е да се опише нещо с толкова разнообразни функции, но мислете за Google Now като за източник на цялата информация, от която имате нужда през целия си ден.

Google Now работи на заден план, така че не трябва да го активирате всеки път от вашия смартфон. Информацията, която ви интересува автоматично ще се подрежда в така наречените „карти” и ще се появява точно тогава, когато имате нужда от нея. С този материал ще ви опишем седем полезни неща, които можете да правите в смартфона си благодарение на услугата на Google.

Управление на картите

Започнете ли да използвате Google Now, интерфейсът ви също ще започне да се изпълва с карти за различни неща, били те времето навън, пътуване или новини. Обръщайте внимание на интерфейса, защото от време на време ще ви пита дали тези карти са ви полезни. Можете да отговорите с Yes или No, просто да приплъзнете пръст надясно, за да премахнете показалата се карта или да натиснете иконата-меню на конкретната карта, за да отговорите на няколко въпроса свързани с нея. Можете също да натиснете иконата, която прилича на вълшебна пръчица в основата, за да се отправите към Everything else. Там ще видите всички налични карти и ще можете да ги конфигурирате по най-добрия за вас начин.

Активиране на гласово търсене

При повечето устройства с Android достъпът до Google Now е възможен с приплъзване на пръста нагоре от хоум бутона. Можете, обаче, докато сте в хоум екрана да активирате услугата само с гласа си. Просто изречете думите „OK Google” и ще чуете звук, след който ще бъдете подканени да попитате нещо. Кажете отново „OK Google” и ще видите списък с всички възможни опции. Например, вместо да пишете в Google “коя е столицата на Франция”, просто питайте телефона си на английски: „OK Google, what is the capital of France?”

Google Now

Запазване на информация от търсения

Google Now може да пази историята на вашите търсения в интернет и да ви я показва на отделна карта. За да стане това, обаче, първо трябва да натиснете бутона за меню, да изберете Settings, а после Accounts & Privacy и накрая да активирате Web History. След известно време, Google Now вече ще е събрал достатъчно история и ако започнете да търсите нещо ще ви покаже карта. Натиснете тази карта в основата и ще се появи цял списък с теми.

Google Now

Търсене на снимки

Ако сте качили снимки в акаунта си в Google+, можете да ги намерите, използвайки Google Now, както с ръчно, така и с гласово търсене. Ако изберете втората опция, просто изречете “OK Google my photos” и на екрана на смартфона ви ще се покажат всички ваши наскоро качени снимки. Системата, обаче, е доста по-интелигентна. Ако, например, ви трябва снимка със сняг на заден фон, можете да кажете “Ok Google my photos snow” и ще се появят само снимките отговарящи на този критерий.

Споделяне на местоположението ни

Google Now предлага опция на име Commute Share, с която можем да споделим информация за местоположението си с други потребители. Първо, обаче, трябва да активираме услугата Commute sharing от Settings>Accounts & Privacy (настройките се намират в Меню). След това трябва да изберем кой от контактите ни в Google+ може да има достъп до местоположението ни. Когато сме готови, избраните потребители ще получат карта, която ще ги уведоми дали, например, току що сме излезли от работа и къде точно се намираме. Ние също ще получим такава карта ако някой наш контакт е пожелал да я сподели с нас.

Организиране на деня

Google Now може да ни помогне да организираме по-добре деня си, като ползваме гласови команди от типа на „Ok Google, set alarm 7am” (“настрой аларма за 7 часа сутринта”) или „schedule meeting with Sam” (“уговори среща със Сам”). Понякога ще трябва да добавите още информация към командата си, но Google Now ще ви предостави карта, която да ви информира. С гласова команда можете, също, да звъните на някого или да му пратите SMS (например “call/text sister” – “обади се/прати SMS на сестра ми”). За да получавате обновления от Google Now без да влизате в приложението, можете да поставите джаджата на Google Now на хоум екрана си.

Намиране на пътно-транспортна информация

Google Now ви позволява да регистрирате домашен и работен адрес (Home и Work address), така че всяка сутрин щом тръгнете на работа (или всяка вечер, когато се връщате) да ви показва разстоянието, състоянието на трафика и дали, например, няма ремонт по маршрута ви. За да активирате тази функция, натиснете иконата, която прилича на вълшебна пръчица в основата на екрана и, ако Google Now ви попита, уточнете начина си на придвижване (например Driving ако шофирате до работа). След това натиснете Places и там добавете Home и Work adress. След като се върнете в основния интерфейс на Google Now, ще видите нова карта съдържаща информация за трафика по маршрута от дома до работата ви.




Смартфони

Таблети