От колко оперативна памет има нужда един добър смартфон


17.02.2017 | прочетено: 11510 | категория:
етикети:

Темата за характеристиките на смартфоните съществува откакто има смартфони. Причината е проста - много от параметрите могат да бъдат измерени в цифри и в последствие да бъдат сравнени или казано просто ни позволяват "да си премерим характеристиките" , а щом можем, защо да не го направим? И започва едно мерене ... вижте само!

В тази публикация имаме за цел да отговорим на хората, които не се интересуват от темата, за да си премерят характеристиките, а да направят разумен и оптимален избор или просто ей така да са в час.

Смартфон Revo Power с 6000 mAh Revo Power Big 6000 mAh Battery Smartfone

Какво е RAM? RAM е съкращение от  random access memory (памет с произволен достъп) , което за потребителите не означава нищо. Това понятие има значение за инженерите, които са създали и нарекли по този начин тази технология. В този случай българският термин има по-смислено значение - оперативна памет  e паметта, която се използва в процеса на работа на устройството, т.е. когато то е включено. При изключване на устройството тя не съхранява информация, защото е енергозависима, т.е. използва се временно, при оперативната работа на приложенията (програмите). Тази памет е по-бърза от статичната  (Flash) памет и от нея до голяма степен зависи бързодействието на устройството, но не само от нея.  Зад всичките процеси стоят доста по-сложни обяснения, но в тази публикация нямаме за цел да покажем какви сложни термини владеем, а да разберете основните принципи, които всъщност са най-важните.

Теоретически и практически в телефоните не е сложно да се вгради много памет и някои компании го правят опитвайки се да "блеснат" примерно с 6 Gb RAM, какъвто е случаят с OnePlus3 и в последствие да се мъчат да накарат смартфона да използва тази памет. Освен да се вгради, паметта трябва и да се управлява и използва, което също отнема много ресурс. Една проста аналогия - имате мазе 10 квадрата и мазе 100 квадрата. Досещате се, че мазето 100 квадрата ще изисква много повече усилия за подреждане и почистване, както и за търсене в него. Почти същото се отнася и за RAM паметта. Обема на паметта трябва да бъде съобразен основно с процесора и чипсета (SoC)  на устройството и операционната система. Ако производителят прояви творчество в обема памет, ще трябва не само да добави цената на самата памет, а да положи усилия за модификация и оптимизация на системата за управление на паметта, а в последствие и да предоставя ъпдейти.

От потребителска гледна точка: за нея потребителя плаща повече, но това, което получава е разход на ресурси - основно батерия.

Какъв все пак е оптимума памет и защо някои модели телефони с идентични характеристики работят по-бързо от други? Причината за това е, че в по-бързо работещите телефони софтуера за управление на паметта е написан по-добре и използват по-бърза памет, т.е. памет, която работи на по-висока честота и предлага по-бърз достъп до съдържанието си.

Както споменахме по-горе, оптималният обем памет зависи и от операционната система. За Android 6 и Android 7 оптималните обеми за бърза работа на устройствата са между 2 и 4 Gb RAM. Revo Power е достоен пример за телефон с 3 Gb RAM и перфектна производителност. Той съчетава в себе си Full HD display, огромна батерия, бърз осем ядрен процесор и много памет на добра цена.

Revo Power е с метален корпус и голяма батерия Revo Power е с много памет и огромна батерия.

Каква е тенденцията за в бъдеще? Естествено тенденцията е повече памет, но с по-съвършена операционна система, която ще обработва големи обеми данни, като видео, игри, виртуална реалност още по-бързо, важното отново е балансът.

Защо все още има много смартфони с памет 1 Gb или по-малко? Това е така, защото тази конфигурация върши перфектна работа за 80% от занятията в интернет: Viber, Skype, Facebook, Video, музика, книги и още и още. Такъв пример е моделът Revo Pearl, който е най-евтиният 5 инчов 4G смартфон на пазара в началото на 2017г.

RevoPearl е бюджетен смартфон с много красив дизайн RevoPearl е най-евтиният 5 инчов, 4G смартфон на пазара в България



Смартфони

Таблети