182 години от рождението на Уилям Морис


24.03.2016 | прочетено: 731 | категория: Приложения за Android
етикети: doodle

Уилям Морис (William Morris) е известен английски писател, художник и дизайнер, роден през 1834 година. В детството си той прекарва много време в четене на романите на Уолтър Скот, което му повлиява до голяма степен и определя бъдещата му професия. Морис получава образованието си в колежа Марлборо и университета Оксфорд. Впоследствие основава списанието Oxford and Cambridge Magazine и печатницата Келмскот Прес, където публикува своите произведения и развива идеите си по отношение на занаятчийската дейност и текстилния дизайн.

Морис е един от представителите на движението от края на XIX в. „Изкуства и занаяти“, свързано с отричане на промишленото производство и популяризиране на занаятите. Приносът му в развитието на традиционните методи на производство на текстил е огромен. Дизайните му са вдъхновени от природата, с характерен превес на повтарящите се мотиви.

Уилям Морис пише проза, поезия и превежда древни и средновековни текстове през целия си живот. Ако не сте чели негово произведение, можете да свалите от Google Play следните безплатни приложения, които съдържат едни от най-известните му творби (текстовете са на английски език):

A Dream of John Ball

Приложението не изисква мобилното ви устройство да има интернет връзка, за да можете да го използвате. Романът "A Dream of John Ball" е публикуван за първи път в ръководеният от Морис седмичен вестник "Commonweal" през 1886 година. Произведението е посветено на  възстанието в Англия от 1381г.

Child Christopher & Goldilind

И това приложение, подобно на предишното може да се използва без интернет връзка. "Child Christopher and Goldilind the Fair" е фентъзи роман, публикуван през 1895 година. Произведението представлява версията на Морис на средновековния английски романс "Lay of Havelok the Dane".

The Well at the World's End

Фентъзи романът на британския автор разказва историята на Питър, кралят на Upmeads и неговите четирима сина, които един ден потеглят на околосветско пътешествие. Произведението основно проследява приключенията на най-малкия син - Ралф. Романът "The Well at the World's End" е едно от най-известните произведения на Уилям Морис. Много извести фентъзи автори, в това число и К.С. Луис и Толкин, са почерпили вдъхновение от него.




Смартфони

Таблети