Как да сканираме снимки с помощта на смартфона си


30.05.2016 | прочетено: 7964 | категория: Приложения за Android
етикети: сканиране със смартфон, сканиране на снимки с телефон

Много от нас пазят в албуми или шкафове купища снимки от времето, когато дигиталната фотография още не бе част от ежедневието ни. Повечето от тези снимки са не просто забавни и ценни, но и носят атмосферата на едно вече отминало време. Добрата новина е, че тези снимки върху хартия много лесно могат да бъдат дигитализирани и споделени с целия свят посредством социалните мрежи.

Най-добрият начин да направите хартиените снимки цифрови, разбира се, е да използвате скенер. Тези от вас, които нямат такова устройство, могат да оставят снимките си в специализиран фото магазин, където обаче сканирането на изображенията може да излезе доста скъпо. Ако просто искате да споделите старите си снимки и не се интересувате чак толкова от високото качество на дигиталната им версия, то можете напълно безплатно да си ги сканирате сами, като използвате нищо друго освен смартфона си.

Подготовка на смартфона за сканиране

Преди да пристъпите към сканиране на снимките си, трябва да се уверите, че сте изпълнили следните условия:

  1. Снимките, особено по-старите, трябва задължително да се почистят с микрофибърна кърпа или със специална почистваща кърпичка. Стремете се изображенията да изглеждат възможно най-чисти преди сканиране.
  2. Намерете място в дома си, където има много светлина, но не и пряка слънчева светлина. Снимката трябва да бъде изцяло в сянка, но все пак трябва да е достатъчно светло, за да се вижда всичко добре. Ето защо, ако времето разбира се го позволява, е най-добре да сканирате снимките навън.
  3. Почистете добре камерата на смартфона си с помощта на микрофибърна кърпа.

Приложения за сканиране

Преди да почистите снимките и камерата и да намерите подходящо и добре осветено място, разбира се, трябва да сте инсталирали в телефона си някое приложение за сканиране. Тук ще ви предложим три такива приложения, но можете да бъдете сигурни, че в Google Play има още десетки с подобна функция.

  1. Shoebox

За разлика от повечето приложения за сканиране, Shoebox е създаден именно с целта да дигитализира старите ни снимки върху хартия. Приложението използва вградени технологии за разпознаване на ъглите и за коригиране на перспективата, благодарение на които дигиталната версия на снимките ви изглежда оптимално добре.

  1. Tiny Scanner

Tiny Scanner сканира не само снимки, но и документи, като превръща вторите в PDF файлове. Хубавото на това приложение е, че работи чудесно и в смартфон, и в таблет. Shoebox ще ви свърши по-добра работа, ако имате намерение да сканирате само снимки. Tiny Scanner обаче ще ви бъде полезен ако искате да сканирате и документи, касови бележки и други подобни неща.

  1. Camera Scanner Image Scanner

Подобно на Tiny Scanner, Camera Scanner Image Scanner сканира не само снимки, но и всякакви други документи върху хартия. Има обаче специална опция за автоматично подобрение на вида на сканираните снимки, която вероятно оптимизира вида на дигитализираните фотографии. Отново, Camera Scanner Image Scanner е по-подходящ за потребителите, които искат да сканират не само снимки, но и други видове документи на хартия.




Смартфони

Таблети