Как да търсим в Андроид


28.10.2014 | прочетено: 2312 | категория: Полезно за Android
етикети: търсене, приложения за android

Търсенето на файлове в телефона или таблета ви е по-лесно, отколкото вероятно предполагате.

Случвало ли ви се е да не можете да откриете даден файл в смартфона или таблета си Revo? Мобилните устройства сякаш са направени така, че подобни неща – толкова лесно постижими в един десктоп компютър или лаптоп – изглеждат невъзможни.

Винаги когато ви хрумне нещо подобно, обаче, се досетете, че операционната система, която ползвате – Android – е продукт на Google – име станало почти нарицателно в сферата на търсенето на информация. Най-хубавото е, че платформата си има собствен вграден инструмент за търсене както на файлове в устройството, което я използва, така и на информация в интернет. Просто трябва да знаете как да го използвате.

За да отворите инструмента за търсене трябва просто да натиснете линията за търсене в горната част на хоум екрана или да приплъзнете пръст нагоре от хоум бутона. Ако случайно нямате вградена линия за търсене, можете ръчно да добавите джаджата Google Search към хоум екрана си или да отворите приложението Google Search.

След като вече сте в инструмента за търсене, отидете в долната част на екрана и натиснете върху иконата за меню, която наподобява три разположени хоризонтално точки. От менюто, което ще излезе, натиснете Settings. На следващия екран ще трябва да изберете или Phone search или Tablet search, в зависимост от това дали използвате, съответно, телефон или таблет.

Отваряйки това меню, ще видите цял списък от услуги и приложения, в които можете да търсите. Дължината на списъка зависи от това какви приложения сте инсталирали в устройството си, но по всяка вероятност той ще съдържа неща като Chrome, Drive, Amazon, еBay, IMDb и други. Ако случайно искате да включите някоя друга услуга, но я нямате инсталирана, просто се отбийте в Google Play и си я изтеглете. Тя ще се появи в този списък.

Сега, щом напишете нещо в полето за търсене, първо отново ще се появяват познатите уеб резултати. Когато, обаче, приплъзнете пръста си до лентата в долната част на екрана, в дясно до опции като Web, Images и Places ще видите и опция Phone или Tablet. Натиснете я и устройството ще ви изведе резултати за всичко в телефона или таблета и приложенията, които ползвате, което съдържа вписаната ключова дума.

Така, например, ако търсите името „Eddie”, ще ви излязат резултати като: хората в указателя ви, които имат такова име, последните уеб страници, които сте посетили и които са свързани, да речем, с актьора Еди Мърфи, всички песни в устройството ви, които са, например, на Еди Ведър, всички продукти в Amazon, в чието име се съдържа “Eddie”, информация от IMDb за актьори като Еди Редмейн и какво ли още не.

Вграденият инструмент за търсене в Android се справя перфектно с намирането на файлове в устройството ви. Ако, обаче, ви трябва услуга, която да търси по ключови думи вътре във файловете, ще ви трябва нещо друго. Препоръчваме ви приложението InFileSearch, което може да се изтегли от Google Play. Хубавото на тази услуга е, че освен да намира конкретни файлове (във вградената памет или в SD картата), може да търси и по думички или фрази, които знаете, че се съдържат в този файл. Ако случайно не се сещате за името на файла, можете да напишете само разширението му (например .doc или .pdf) и после част от текста, който се съдържа в него, и InFileSearch ще се опита да го намери.

InFileSearch не е единственото подобно приложение. Поразровете се из Мрежата, прочетете няколко коментара и отзива и пробвайте различни услуги, докато намерите тази, която ви върши най-добра работа.




Смартфони

Таблети