Какво трябва да знаем за RAM и Flash паметта на смартфона и телефона ни


28.10.2014 | прочетено: 6813 | категория: Полезно за Android
етикети:

Каква е разликата между двата типа памет и за какво се използва всяка от тях.

Четейки характеристиките на някое мобилно устройство с Android, сигурно сте си задавали въпроса защо смартфоните и таблетите имат толкова много видове памет – RAM, ROM, а после и допълнителна памет. Вашият смартфон RevoPhone K850 Octacore KitKat, например, разполага с 1GB RAM и 8GB вградена памет, а таблетът RevoPad T10 – с 512МВ RAM и 8GB вградена памет (или, казано с други думи, „сторидж”).

Толкова много категории и имена наистина могат да ни объркат. С този материал ще ви изясним за какво се използват двата основни вида памет – RAM и Flash.

Какво е RAM?

RAM (от английски „random-access memory” или “памет с произволен (непосредствен) достъп”) е „мястото”, където софтуерът в устройството чете и записва бързо. Съдържанието на RAM изчезва при прекъсване на захранването или, с други думи, когато изключим телефона или таблета си. Размерът на RAM паметта определя колко на брой приложения можете да използвате едновременно или колко големи файлове можете да зареждате.

Ако RAM паметта ви се запълни, можете да получите съобщение от рода на “Out of memory” – това означава, че целият й капацитет в момента се използва. За щастие, такива съобщения се получават рядко, защото от версия 2.2 насам Android сам определя кои приложения да остави на заден план, за да освободи RAM памет, когато такава е нужна. Поради тази причина в менюто Settings в Android липсва информация за RAM паметта.

Преди Android 2.2 максималният обем на RAM паметта, който можеше да се поддържа бе едва 256MB, но, както сами виждате, вашият Revo смартфон или таблет разполагат с доста повече.

Какво е Flash?

Flash, всъщност, е мобилният вариант на ROM. А ROM е познатият ни тип памет използвана и в компютрите. Битовете съхранени в ROM паметта не могат да се модифицират, а данните се запазват в нея дори когато изключим телефона или таблета си. Ето защо ROM паметта обикновено се използва за съхранение на фърмуера на устройството.

Обикновено Flash паметта е разделена на няколко части. В Android една част е заделена за операционната система – тази част в повечето случаи е защитена и върху нея не може да се записва нова информация. Единственият вариант това да се случи е чрез така нареченото „руутване” на телефона, когато потребителят може да добие правата над операционната система и да записва данни в частта от Flash паметта заделена за нея с цел, например, да използва различна операционна система.

Другата част на Flash паметта е заделена за потребителски данни, включително изтеглени приложения и данните запазени от самите тях. Точно тази част често наричаме „сторидж” или „вграден капацитет” на телефона или таблета. На практика това е мобилният еквивалент на диска C: в Windows. И сами знаете, че колкото повече приложения инсталирате или колкото повече снимки и видеоклипове съхранявате, толкова по-бързо се изчерпва този наличен сторидж.

Точно тогава на помощ идва допълнителната памет. И RevoPhone K850 Octacore KitKat, и RevoPad T10 поддържат microSD карти, които ни позволяват да увеличим наличната памет, да се радваме на още повече приложения и да не спираме да запечатваме любимите си моменти в снимка или видео.




Смартфони

Таблети