Какво означава ъпдейт на операционната система и как да го инсталираме


31.10.2014 | прочетено: 14862 | категория: Полезно за Android
етикети: android kitkat, android

За да сме сигурни, че смартфонът и таблетът ни работят оптимално, трябва да ги снабдим с последната версия на Android.

Вашият смартфон RevoPhone или таблет RevoPad е екипиран с отлични възможности за работа, но за да сме сигурни, че функционира оптимално, то трябва да се уверим, че ползваме последната налична версия на Android. Най-новата версия на операционната система ни гарантира, че устройството ни е максимално защитено, стабилно и снабдено с всички последни инструменти, функции и приложения.

Ъпргейдите за Android обикновено се доставят „по въздуха” (т.нар. метод OTA – от английски, „over-the-air), така че в ъпдейта на системата ни не са замесени никакви кабели или настолни компютри. Ъпгрейдите, освен това, достигат всяко мобилно устройство с Android по различно време и получаването им зависи както от компанията произвела това устройство, така и от мобилния оператор, който го продава в търговската си мрежа.

Освен това, не всеки телефон или таблет може да бъде ъпгрейднат. Обикновено флагманските телефони и таблети имат тази възможност, но голяма част от бюджетните модели или тези от среден клас достигат до определена версия на Android и спират там.

Ако вашето мобилно устройство не е от тези споменати малко по-горе и има наличен ъпдейт за Android, то по всяка вероятност ще бъдете известени за това. Все пак, обаче, има начин да проверим за налични ъпдейти и ръчно. Как се намира и инсталира нов ъпдейт на системата ще разберете по-долу.

  1. Как да проверим дали устройството ни използва последната версия на Android?

В телефона или таблета си намерете това меню, в което е изписана цялата техническа информация за него (Отворете Settings и след това About phone или About tablet.). Екранът, до който ще стигнете, ще съдържа категория озаглавена “Android version”. Ако такава категория липсва, натиснете върху „Software information” и ще откриете това, което търсите.

  1. Как да инсталираме новия ъпдейт?

След като сте натиснали бутона Software Update (или друг подобно озаглавен), телефонът или таблетът ви сами ще потърсят нови налични ъпдейти. В момента най-новият е Android Lollipop, който, обаче, все още не поддържа нито едно устройство. Тоест, на вас ви трябва по-скоро Android 4.4.4 KitKat – последната версия на софтуера преди споменатата вече най-нова Lollipop. Ако по време на търсенето устройството ви е отвело до друго меню, изберете бутона Software update check (или друг подобен) – ако има версия по-нова от тази, която ползвате в момента устройството ви ще ви пита дали искате да я инсталира. Ако изберете „да”, системата сама ще изтегли и инсталира новия софтуер и след това ще се рестартира.

  1. Забележки

Добре е преди да предприемете ъпдейт на системата, да направите backup (копиране и архивиране) на всичките си данни, като например на списъка с контакти или снимките. По принцип не би трябвало ъпдейтването да окаже влияние на цялата тази информация, но по-добре да се презастраховате.

Телефонът или таблетът ви, освен това, може да имат нужда от връзка с Wi-Fi, за да намерят нов ъпдейт. Препоръчваме ви, също така, да изтеглите въпросния ъпдейт чрез Wi-Fi, тъй като размерът на файла може да бъде голям.




Смартфони

Таблети