Google Chrome - най-добрият браузър за Андроид


01.12.2014 | прочетено: 2767 | категория: Полезно за Android
етикети: търсене в интернет, android

Браузърът Chrome е интегриран в Android и е началната ни спирка по пътя към необятното интернет пространство.

Chrome е продукт на Google – същата компания, която е разработила софтуера, под чието управление работи нашeто Андроид устройство. Накратко, това означава, че най-добрият начин да използваме интернет през смартфона или таблета си е да влизаме именно през Chrome.

Разбира се, оптималното ползване на браузъра не се изчерпва само с въвеждане на ключови думи и натискане на бутона за търсене. Chrome, всъщност, е много по-полезен, отколкото вероятно си мислим. Ето няколко особено полезни неща, които можем да правим с него.

Настройване на браузър по подразбиране

Всеки път щом натиснете върху хиперлинк, смартфонът или таблетът ви ще ви предлагат няколко приложения, с помощта на които можете да го отворите в интернет. Спестете си тази стъпка като настроите Chrome за браузър по подразбиране. Натиснете върху някой хиперлинк, после изберете Chrome като приложение, с което искате да го отворите, и накрая натиснете върху опцията Always, за да може всички хиперлинкове в бъдеще директно да се отварят в браузъра на Google. Ако без да искате сте настроили друго приложение като браузър по подразбиране, влезте в Settings и приплъзнете пръст надясно, за да стигнете до All tab, след това скролнете надолу и натиснете върху въпросното приложение. Накрая натиснете бутона Clear defaults в секцията Launch by default.

Настроиване на браузър по подразбиране

Разглеждане на няколко уеб страници едновременно

Всеки път щом отворите Chrome ще видите число изписано в лентата с инструменти отдясно на полето за уеб адреси. Това число показва броя на отворените в браузъра отметки. Натиснете върху този номер и ще видите всички отметки на един екран. За да разгледате всички, плъзгайте пръст нагоре надолу. За да затворите отметка, или натиснете символа „х”, или приплъзнете пръст настрани. Друг вариант да преминавате от една отметка към друга е да плъзгате пръст настрани по лентата с инструменти. За да отворите нова отметка, натиснете иконата Меню (трите точки от дясната част на лентата) и изберете опцията New tab.

Автоматично попълване на уеб формуляри

За да не попълвате едни и същи формуляри в интернет всеки път, настройте Chrome така, че да ползва информацията ви, за да ги попълва сам. За целта отворете браузъра и натиснете върху иконата Меню. Намерете Settings и изберете опцията Autofill forms. Обърнете внимание дали на екрана, който ще ви излезе горната дясна част е настроена на „On”. Може да имате няколко съхранени профила от използването на настолната версия на Chrome. Все пак, за да добавите нов профил изберете Add profile и попълнете данните си. За да добавите данни от дебитни карти натиснете Add credit card.

Сърфиране в режим “инкогнито”

Всеки път щом отворите уеб страница, адресът й става част от вашата история на сърфирането. Това си има както добри, така и лоши страни. Например, някои сайтове съдържат бисквитки, които следят вашата активност и я използват за свои си цели. За да избегнете това, влезте в режим „incognito”. Това става с отваряне на менюто на Chrome и избиране на опцията New incognito tab. Отметката, която ще се отвори, ще ви позволи да сърфирате без всякакви опасения за неприкосновеността ви. “Инкогнито” отметките се затварят по същия начин като обикновените.

Сърфиране в режим инкогнито

Запазване на интересни и полезни сайтове

За да запазите сайт, който ви се е сторил интересен, докато сте в него отворете менюто на Chrome и изберете иконата звезда. Ще се появи формуляр, в който ще можете да редактирате името и URL адреса на сайта и да определите папката, в която искате да го съхраните. Ако натиснете върху името на папката ще се появи нов екран със списък с добавени сайтове, както и с опция за създаване на нова папка. След като сте попълнили целия формуляр, натиснете Save. За да отваряте съхранените сайтове, влизайте в менюто на Chrome и избирайте опцията Bookmarks.

Сваляне на файлове

Chrome може да сваля най-различни файлове, не само тези, които поддържа и може да отваря (като уеб страници или картинки). Например, ако натиснете върху хиперлинк, който води към файл, който Chrome не може да отвори (например Zip файл), този файл ще започне да се тегли на заден фон. В лентата за статус ще видите индикатор показващ, че се тегли файл. Ако притеглите полето за известия надолу ще се открие и прогреса на тегленето. За да отворите изтеглен файл, отворете чекмеджето с приложения и стартирайте приложението Downloads. Там са всички файлове изтеглени от Chrome. Просто натиснете върху някой, за да го отворите.

Синхронизиране на отметки

Стартирайте Chrome и отворете главното меню (трите точки в лентата с инструменти). Ако браузърът ви не е свързан към конкретен Google акаунт, ще видите сива линия с надпис Sign into Chrome в долната част на екрана. Натиснете линията и ще видите всички Google акаунти, които сте ползвали на смартфона или таблета си. Изберете един от тях, върнете се в менюто Settings и ще видите избрания Gmail адрес в горната му част. Натиснете го и ще се отвори екран, в който ще можете да изберете какви данни да синхронизира Chrome, например профили за автоматично попълване, запазени сайтове или отворени отметки.




Смартфони

Таблети