Как да зареждаме правилно своето Андроид устройство


31.10.2014 | прочетено: 15042 | категория: Полезно за Android
етикети: батерия, android

Правилното зареждане на мобилното ни устройство ще удължи живота на батерията му и ще запази капацитета й за по-дълго време.

Както вече сте се уверили, вашият Revo смартфон или таблет притежава многобройни функции и възможности, които правят използването му не само лесно и практично, но и вълнуващо. Мощният процесор, качествената камера, дори операционната система, обаче, влияят непрекъснато върху живота на батерията ви. Добавете към всичко това приложенията, които използвате, и сами ще си отговорите на въпроса защо трябва да зареждате мобилното си устройство всеки ден.

Проблемът с нуждата от зареждане на телефона, разбира се, е очевиден. По-неясен, обаче, е въпросът кога, как и колко точно да зареждаме мобилната си джаджа. Много хора имат различно мнение по въпроса, а и е факт, че всяко устройство има уникална комбинация от характеристики, която се отразява по-различен начин върху възможностите на батерията му. Има, обаче, няколко основни правила за зареждането на мобилни телефони и таблети, които си струва да помним. Ето кои са те:

  1. Зареждането на изключен телефон или таблет не е по-качествено или по-добро за него, но определено е по-бързо. Все пак, според преобладаващото мнение, мобилните устройства са като персоналните компютри, тоест твърде честото включване и изключване не им се отразява особено добре. Най-качествено и бързо, следователно, е зареждането на телефон или таблет в офлайн или Airplane режим: имайте предвид, обаче, че в този режим устройството ви няма да получава нито входящи повиквания и SMS-и, нито известия от социалните мрежи.
  2. Това, че ви се налага да зареждате джаджата си веднъж дневно не е ненормално. Всъщност, повечето смартфони на пазара имат толкова много функции и възможности, че всекидневното зареждане е по-скоро норма. Ако, така или иначе, ви се налага да зареждате телефона си всеки ден, правете го през нощта, докато спите. Тогава можете дори да си позволите да включите офлайн режима – по този начин  ще заредите най-качествено устройството си и  никой няма да наруши съня ви.
  3. Напълно изтощената батерия обикновено се зарежда на 100% за няколко часа. Точният брой часове, обаче, зависи както от модела мобилно устройство, така и от възрастта му. Повечето експерти съветват да започнем да зареждаме телефона или таблета си, когато получим първото известие, че батерията се изтощава и да спрем чак тогава, когато капацитетът й отново е 100%. Това означава, също, че „профилактичното” зареждане на джаджи (когато решим да ги зареждаме без да сме получили известие, че батерията им намалява) не е препоръчително.
  4. Все пак, има определен тип „профилактика”, който може да се прави поне веднъж месечно. Профилактиката се изразява в това да оставите батерията ви да се изтощи напълно и телефонът ви да се изключи. Щом това се случи, започнете да зареждате телефона (същото важи и за таблета), но не го включвайте. Изчакайте няколко часа, докато сте сигурни, че батерията се е заредила напълно. В такива случаи е хубаво да имате втора батерия, която да сложите в мобилното си устройство (ако позволява, разбира се), както и самостоятелно зарядно, в което да сложите първата батерия. Така можете да сте сигурни, че по време на профилактиката няма да изпуснете важно обаждане или съобщение.
  5. Можете да оптимизирате батерията си и с помощта на специализирани приложения. Battery Doctor, например, се грижи за вашата батерия, известявайки ви за най-доброто време, в което можете да започнете зареждането й. Приложението следи всичко свързано по някакъв начин с батерията ви и ви съветва, например, да я зареждате в продължение на 24 минути след известно време и в продължение на още 40 минути по-късно през деня. Battery Doctor, също така, ви помага да разберете кои приложения и услуги изтощават най-бързо батерията на устройството ви и как да ограничите негативното им влияние върху нея.



Смартфони

Таблети