Как да удължим живота на батерията си


31.10.2014 | прочетено: 5842 | категория: Полезно за Android
етикети: батерия, удължаване живота на батерията андроид, удължаване живота на батерията, android

Яркият екран и мощните спецификации на нашите телефони и таблети се отразяват бързо на живота на батерията. Как да се справим с този проблем?

Revo телефоните и таблетите ни наистина изглеждат впечатляващо – комбинацията от ярък екран, осемядрен процесор и операционна система KitKat, например, съвсем не е за изпускане. За съжаление, същите тези невероятни характеристики, които ни карат да закупим едно мобилно устройство, изстискват живота на батерията му.

Енергийният запас на батерията се изчерпва бързо не само заради приложенията, които ползваме. Върху нея влияят най-различни фактори: ползването на интернет или GPS данни, тънкият дизайн на устройствата, който не оставя особено място за по-големи батерии и не на последно място, свързването с 4G мрежи. Не всичко, обаче, е толкова страшно, колкото изглежда на пръв поглед. Има много начини да използваме оптимално капацитета на батерията си. Вижте най-важните сред тях.

Вижте какво изтощава най-бързо батерията ви

Влезте в менюто Settings и изберете Battery, за да видите кои приложения или инструменти използват най-много от капацитета на батерията. От списъка, който ще излезе, премахнете всички приложения, които ползвате рядко или въобще не ползвате.

Намалете известията от електронната поща и социалните мрежи

Когато чакате важен имейл, със сигурност предпочитате телефонът или таблетът сам да извести за получаването му. Премахването на автоматичните известия от имейла и социалните мрежи, обаче, веднага ще се отрази положително на живота на батерията ви.

Изключете всички приемници и антени

Това, че устройството ви поддържа едновременно NFC, GPS, Wi-Fi и Bluetooth e чудесно. Имайте предвид, обаче, че всички тези услуги, особено GPS, изключително бързо изтощават батерията. Android държи всички приложения, които използват местоположението ни, заредени на заден фон, така че ако забравите да изключите GPS, скоро ще ви се наложи да потърсите зарядно.

Активирайте щадящ батерията режим

Ако устройството ви поддържа режим на работа щадящ батерията (ще се нарича Power Saving mode или нещо подобно), използвайте го, особено ако сте далеч от електроразпределителната мрежа. Този режим ви позволява да ползвате само ограничен брой функции като изпращане на съобщения, разговори, сърфиране в интернет и проверяване на Facebook.

Ограничете броя на приложенията вървящи на заден план

В Settings > Apps приплъзнете пръст наляво и ще видите списък с приложения вървящи на заден план. Изключете всички онези, които не ви трябват, за да спестите няколко минути на батерията си.

Откажете се от непотребни джаджи или анимирани тапети

Джаджите, които „просто си седят” на хоум екрана също изсмукват живота на батерията ви. Същото важи и за анимираните тапети. Оставете тези, които са ви наистина нужни, но премахнете останалите.

Понижете яркостта и изключете автоматичното й настройване

Със сигурност знаете каква е връзката между яркостта на екрана и живота на батерията. Само ако сте пробвали да намалите яркостта, обаче, сте се уверили колко добре се отразява това на батерията.

Обновете приложенията си

Много често новите версии на популярни приложения ги карат да използват по-малко енергия – още една причина, поради която да искате да ъпдейтвате услугите, които ползвате. За да проверите дали приложенията инсталирани в устройството ви имат нови налични версии отворете Google Play и изберете My Apps.

Следете за силата на клетъчния сигнал

Ако се намирате в район със слаб клетъчен сигнал телефонът (или поддържащия клетъчни мрежи таблет) ще се опитва всячески да намери сигнал достатъчно силен, за да му позволи да ви свърже с останалия свят. В този случай не можете да направите кой знае какво, но поне ще знаете кое хаби батерията ви. Ако в такъв момент, все пак, не ви трябва да се обаждате на някого или да ползвате интернет, можете да активирате така наречения Airplane режим.

      10. Купете си допълнителна батерия

На пазара вече се предлагат аксесоари, които едновременно защитават устройството ви и удължават живота на батерията му. Те приличат на предпазни калъфи, но съдържат и допълнителна батерия. Ако зареждате твърде често телефона или таблета си, може би няма да е зле да се сдобиете с такъв.




Смартфони

Таблети