Батерията ми пада бързо. Защо?


08.12.2014 | прочетено: 37686 | категория: Полезно за Android
етикети: батерия, удължаване живота на батерията андроид

Много посетители на форума на Revo.bg  задават въпроси свързани с издръжливостта на батерията: „Батерията ми пада бързо. Защо?”  с тази публикация ще отговорим на част от тях.

Всички, които имат Андроид устройства, знаят колко „гладни“ за ток са те. Това, е вероятно единственият недостатък на съвременните Андроид джаджи. Всички ние мечтаем хардуерните специалисти, едновременно с всевъзможните иновации, с които ни запознават всеки месец да изобретят и иновативна, издръжлива батерия, с която нашите джаджи ще могат да издържат поне няколко дни с едно зареждане. До тогава обаче реалността ще си остане една – почти всеки смартфон, независимо от какъв клас е, с по-интензивно ползване издържа средно един ден и една нощ с едно зареждане. Разбира се, има и някои похвати, които могат да ни помогнат да накараме батерията на любимия ни Андроид да издържи и малко повече.

В един смартфон или таблет има основно два вида фактори, от които зависи живота на батерията – софтуерният и хардуерният. И така, ще започнем с оптимизирането на софтуерния фактор:

Софтуерен фактор

Софтуера на вашия Андроид би могъл да изхаби твърде много батерия, ако не бъде добре оптимизиран. Като софтуер визираме всички приложения и процеси, които биха могли да вървят на вашата джаджа докато е включена-

Приложенията

Повечето от приложенията, които инсталирате на вашето устройство ще вървят на заден план работейки, дори и когато не ги ползвате. Това от своя страна ще доведе до по-бързото падане на батерията. Друга важна особеност е, че когато стартирате дадено приложение, а след това просто излезете чрез хоум бутона на началния екран, то продължава да работи, въпреки, че видимо сте излезли от него. За да го спрете окончателно като процес, вие трябва да направите това ръчно. Реално погледнато на пръв поглед повечето Андроид потребители дори и не разбират, че докато устройството им стои заключено в джоба им, през това време на него работят 10-на приложения, които „точат“ ценния ток в батерията му. За да проверите и изключите ненужните работещи приложения на вашата джаджа, можете да влезете в Настройки > Приложения > Работещи. Пред вас ще се покаже (вероятно дълъг) списък с процеси и приложения, които са стартирани и работят в паметта на устройството ви. Тапвайки върху всяко от тях, ще се покаже бутон „Стоп“. С натискането му, вие имате възможността да спрете приложението. По същия начин можете да спрете всяко едно приложение, което в момента работи и нямате нужда от него. Това ще удължи живота на батерията ви. За да ви улесним, ще ви предложим и приложение, което е идеално за целта - Active Apps Ads“, което ще откриете в Google Play. Приложението улеснява достъпа и контрола върху работещите приложения или игри на устройството ви, като по този начин избягвате влизането и ровичкането по настройките на джаджата си, за да ги спрете.

Синхронизацията

Вашето Андроид устройство поддържа „синхронизация“. Тя представлява процес, при който данните от вашите календар, контакти, SMS-и и други данни се синхронизират със Google сървърите, за да имате възможност да ги възстановите обратно при евентуален срив или фабричен ресет на Андроида си. Доста други приложения, които имате на телефона или таблета си също поддържат синхронизация с техните сървъри, като някои от тях са Viber, Whatsapp, Skype, Facebook, Facebook messenger и др. При всяко едно синхронизиране на дадено приложение се изразходва енергия от батерията. В повечето случаи това дори остава скрито от вас – синхронизациите протичат тихо на заден план, и могат да бъдат самостартирани автоматично по всяко време на денонощието. Ако нямате нужда от синхронизиране на данните и приложенията на устройството си , вие можете да спрете синхронизацията по следния начин – влезте в меню „Настройки“ > „Използване на данни“. Натиснете бутона за „меню“ на устройството си и ще ви излезе допълнително меню, в което една от опциите е „Автоматично синхронизиране“. Махнете отметката и. По този начин вие ще изключите автоматичните синхронизации, и ще спестите от батерията. Ако вашият Андроид не е с версия 4.4 или е с различен интерфейс и нямате възможност да откриете описаните опции, за по-лесно включване и изключване на синхронизацията можете да ползвате приложението „AutoSync OnOff“, което ще откриете разбира се в Google Play.

Автоматичните ъпдейти

По подразбиране инсталираните приложения на вашия Андроид се обновяват автоматично. Всеки един процес на обновяване на дадено приложение, също изразходва батерия. Реално, приложенията свалени от Google Play получават обновления почти всеки ден, което означава, че ако имате около 20 приложения на телефона или таблета си, то почти постоянно някое от тях ще се обновява. За да пестите батерията си, можете да изключите автоматичното обновяване, като стартирате Google Play приложението. След това в горният ляв ъгъл натиснете бутона за менюто. От показаните опции изберете „Настройки“. Махнете отметката от „Автоматично актуализиране на приложенията“, както и от „Известия“.

Хардуерен фактор

Хардуера на вашия Андроид е другият важен фактор, на който трябва да се обърне внимание, когато става въпрос за пестене на батерия. Вашият телефон или таблет е разделен на модули и компоненти, повечето от които могат да бъдат изключвани или контролирани.

Дисплеят

Подсветката (осветлението) на екрана на вашето Андроид устройство е възможно най-големият консуматор на енергия сред всички софтуерни и хардуерни фактори. Колкото по-ярък е екрана ви, толкова повече батерия ще се изразходва. Можете да регулирате яркостта на дисплея като влезете в меню „Настройки“ > „Дисплей“ > „Яркост“. Чрез слайдера, който ще ви се появи на екрана можете да регулирате яркостта на подсветката. Задайте по-слаба яркост за да пестите повече батерия. Можете също така да дадете отметка на „Автоматична яркост“, за да се саморегулира автоматично яркостта.

Wi-Fi модул

Когато нямате рутер наоколо, от който да черпите интернет можете да изключите Wi-Fi модула на устройството си. По този начин ще спестите от батерията, като оставите включен само 3G модула. Най-лесно можете да изключите Wi-Fi като дръпнете надолу статус бара (лентата, на която е показан часа), и след това натиснете на иконката в дясно най-отгоре, която е за „tile меню-то“. Пред вас ще се покажат „tile” бутони. Натиснете върху Wi-Fi бутона, за да го деактивирате или активирате.

3G модул

3G модулът изразходва повече електроенергия от Wi-Fi модула. Когато сте свързани към рутер и ползвате безжичната му мрежа, можете да изключите 3G модула за да пестите енергия. Най-лесният вариант за деактивирането му е пак по същия начин както деактивирането на Wi-Fi, като в случая ще трябва да натиснете на „tile” бутона „Data connection”.

GPS модул

Ако вашето устройство е снабдено с GPS приемник, имайте в предвид, че той е също един доста „лаком“ консуматор на енергия, когато е оставен включен. Ако ви се налага да ползвате често (или не толкова често) навигацията, не забравяйте след като излезете от нея да изключите и GPS модула. В противен случай батерията ви може да се изразходи доста бързо. Изключването на модула става отново чрез „tile” менюто намиращо се в статус бара. Просто натиснете на „tile” бутона именуван като „GPS” или в някои случаи като „Location”.

Bluetooth модул

Bluetooth-а също ще изхаби излишен ток от батерията ви, ако го оставите включен. Обикновено той се самоизключва, но при положение, че е променена настройката му той може да остане включен докато не го изключите ръчно. Изключването на Bluetooth модула става най-лесно отново чрез „tile” менюто.

NFC чип:

Ако вашето устройство е снабдено с NFC чип, имайте в предвид, че той също ще изхаби излишно батерията ви, когато е оставен включен. Когато не го използвате, можете да го изключите отново посредством „tile” бутоните в „tile” менюто.

Гореизброените софтуерни и хардуерни фактори са едни от основните неща, с които трябва да се съобразявате, ако искате батерията ви да издържа повече. Все пак има и някои фактори, които също биха повлияли пряко върху издръжливостта на батерията, но реално за съжаление е невъзможно да се оптимизират чрез настройки. Някои от тях са слаб обхват на мобилната мрежа на мястото, на което се намирате, остаряла или повредена батерия и др. В някои случаи Андроид устройствата се нуждаят и от фабричен рестарт, за да се оптимизира работата на батерията при проблеми с бързото и изразходване. Игрите, по-тежките приложения, изискващи по-голяма хардуерна мощ, продължителното сърфиране в интернет и ползването на навигация са също процеси, при които батерията на вашето устройство може драстично да намали заряда си. Реално при интензивно и натоварено ползване с подобни процеси батерията на вашата джаджа може да падне и за няколко часа. Това е нормално. Но от друга страна, при ненатоварено ползване – при ползване на смартфона предимно за разговори, батерията ви има капацитет да изкара с един заряд до 3-4 дни, а вероятно и повече, стига да сте оптимизирали добре и настройките на джаджата си. Честно казано, както и в началото споменахме – днешните модерни мобилни джаджи не предлагат особено дълъг живот на батерията. Отдавна е прието едва ли не като неписан закон, батерията на един смартфон независимо от марката, класа и модела му, да изкарва с едно зареждане един ден, а през нощта да седи на зарядното. На повечето от нас това е добре познато и дори сме свикнали с него и отдавна сме се нагодили според този начин на ползване на телефона си. А не бяха отдавна времената, когато старата ни Nokia издържаше с едно зареждане цялата седмица. Дали обаче ще се промени модерната технология, дали ще отминат времената на „one day last” смартфоните? Ние казваме - да! Защото революционната българска марка Revo скоро представи предстоящия си флагман, който ще бъде въоръжен с иновативна, супер мощна и буквално невиждана до момента батерия вграждана в смартфон с капацитет от 4000Mha. За сравнение, на тези, на които това нищо не говори ще кажем, че батерия с такъв огромен капацитет за момента се вгражда единствено и само в големи таблети с дисплеи от 8-10“. С две думи – това е като да сложите мощен двигател от тежкотоварен камион на лека кола. Смартфонът RevoPhone Power ще предлага не само революционно мощна батерия, но и революционен процесор – 8 ядрен с честота на ядро от 2000Mhz, което прави общо 16 000Mhz процесорна мощ. Процесорът е иновативен и е „турбо“ версията на доскорошния супер мощен MT6592 на МедиаТек. Смартфонът ще предлага също Full HD (1080p) екран, както и 2BG RAM памет. Ако сте от тези, които мечтаят смарт джаджата им да работи бързо и да издържа поне няколко дни с едно зареждане, то RevoPhone POWER е изобретен точно за вас!




Смартфони

Таблети