7 полезни функции при писане на съобщения със смартфон


27.11.2014 | прочетено: 3830 | категория: Полезно за Android
етикети: android

Вижте как можем да изпращаме съобщение до няколко контакта или как да променим езика си на писане.

Втората най-популярна функция на нашия смартфон след провеждането на разговори безспорно е пращането на съобщения. Понякога е много по-удачно да изпратим SMS вместо да се обадим, а друг път просто е невъзможно да проведем разговор. Каквато и да е причината да искаме да пратим съобщение, обаче, това би трябвало да е съвсем лесно.

Действително, интерфейсът на Android е разработен така, че да работи по възможно най-интуитивен начин. Все пак, обаче, може да ни се случи да поискаме да добавим нещо към своето съобщение и да не знаем точно как. Тук ще обсъдим седем полезни функции, които могат да се приложат по време на писане на съобщения и как точно се борави с тях.

Използване на специални символи

QWERTY клавиатурата на Android не поддържа специални символи като букви с ударение, например. Това, обаче, не означава, че не можем да ползваме такива. Ако натиснете продължително върху някоя буква (обикновено гласна) ще получите възможността да изберете измежду няколко вариации на тази буква. Същото се отнася за съгласни като „s”, “c” и “n”. Освен вариации на букви, може да ви потрябват и други символи. С продължително натискане на бутона с точката можете да отворите още пунктоационни знаци. Още символи можете да намерите ако, пък, задържите пръста си върху бутона „?123” – там има цифри, аритметични символи и други. Математически и символи означаващи валути можете да откриете с натискане на бутона „=\<”.

Рязане, копиране и поставяне

За да изрежете или копирате текст, първо трябва да го селектирате. В повечето приложения селекцията става с продължително натискане на конкретна част от текста. Това действие ще активира два слайдера, с чието придърпване можете да определите началото и края на селекцията. Докато селектирате, в горната част на екрана ще се появи лента с икони за копиране, изрязване и поставяне. Когато се намирате в полето за редакция (там, където въвеждате текста на съобщението), натиснете продължително върху някаква празна част от пространството и ще получите възможността да поставите вече копиран текст. За да копирате съобщения, натиснете продължително, за да копирате целия текст (частично копиране не е възможно).

Писане на съобщения

Активиране на автоматично коригиране

При отворена клавиатура, натиснете и задръжте бутона с микрофон. След като иконата Settings се появи над този бутон, повдигнете пръста си от екрана. Ще се отвори меню с две опции: Input Languages и Google Keyboard Settings. Изберете втората опция. Ще се отвори ново меню, в което трябва да се придвижите до долната част. Там натиснете върху Auto-correction. В следващото меню можете да определите настройките на автоматичната корекция. Възможностите са Off, Modest, Aggressive и Very Aggressive или от никаква към минимална, агресивна и много агресивна корекция. Изберете тази, която ви се струва най-удачна.

Промяна на езика

При отворена клавиатура натиснете и задръжте бутона с микрофон. Ще се появи менюто Input Options, от което изберете Input Languages. Уверете се че на следващия екран квадратчето срещу реда с име Use system language е отмаркирано. След това изберете един или повече езици. Ако активирате език, който досега не е използван на RevoPhone-а ви, той ще ви уведоми, че има нужда от връзка с интернет, за да изтегли специален файл с така наречените „прогнози”, който му помага, например, за автоматичното коригиране.

Писане на съобщения

Създаване на групово съобщение

Отворете приложението Messaging и натиснете символа „+” на най-горния ред на екрана. Ще се отвори новият екран New Hangout, където ще видите ред с наименование Type a name, email, number or circle. В този ред можете да започнете да изписвате имената на контактите, до които искате да изпратите съобщението. Ако използвате KitKat, то имайте предвид, че услугата за SMS-и е комбинирана с Google Hangouts. Това означава, че ако искате да изпратите групово съобщение, трябва да изпишете пълното име на контактите, за да се отвори пълния списък с опции за свързване с този контакт. Съединяването на двете услуги, обаче, означава също, че ако изпратите съобщение през Hangouts, то няма да се начисли към месечната ви сметка.

sms

Използване на жестове за писане

Android KitKat ни позволява да пишем само с приплъзване на пръста. Изпробвайте тази опция, докато редактирате съобщение. Натиснете продължително бутона – микрофон и изберете опцията Google Keyboard Settings от менюто, което ще се появи. В следващия екран се придвижете надолу и натиснете върху Gesture Typing. Отметнете опцията Enable gesture typing и ще видите допълнителни три функции. Dynamic floating preview позволява на клавиатурата да предвижда текста в реално време. Show gesture trail показва линията, където е бил пръста ви, а Phrase gesture ви позволява да включите бутона за оставяне на място между думите в своите жестове, така че да можете да изписвате по няколко думи наведнъж. След като сте избрали една или няколко опции, натиснете Back, за да се върнете към съобщението. Сега можете да започнете да въвеждате текст като изписвате линии от буква на буква по клавиатурата. Звучи сложно, но идеята на тези функции е да направят писането на съобщения по-бързо. Пробвайте, за да видите дали това се отнася и за вашето собствено писане.

Изпращане на файлове заедно със съобщението

Влезте в приложението Messaging и започнете съобщение. Преди да започнете да въвеждате какъвто и да е текст, натиснете върху иконата за камерата вдясно от полето. Сега вече можете да добавите вече съществуващи снимки или клипове или в момента да направите снимка. Ако изберете да добавите съществуващ вече файл, ще бъдете отправени към новото приложение Photos. Имайте предвид, че можете да добавяте файловете само един по един. Освен файл, можете да добавите към съобщението си и информация за това къде се намирате в момента (с иконата отляво на бутона за камерата). Избирайки тази опция, ще прикачите към текста си хиперлинк към Google Maps и скрийншот показващ местоположението ви на карта. Ако искате да споделите друг тип файлове, то най-добре е първо да ги качите в облак и после да изпратите просто линк към тях в съобщението си.




Смартфони

Таблети