Как да персонализираме екрана на таблет и телефон


03.11.2014 | прочетено: 4818 | категория: Полезно за Android
етикети: персонализиране на начален екран на смартфон, приложения за смартфон

При правилно подреждане хоум екранът ще ни помага да вършим работата си по-бързо и приятно.

Хоум екранът на вашето Revo устройство представлява една своеобразна библиотека. Точно като книги, приложенията в него, щом бъдат отворени, ни пренасят някъде другаде – било то сред приятелите ни във Facebook или в офиса в Google Drive.

Подобно на библиотека хоум екранът може да ни предложи съвсем лесен достъп до цялата информация, от която имаме нужда. Преди това, обаче, трябва да сме го подредили по такъв начин, че наистина да можем да намерим това, което търсим възможно най-бързо и лесно. В следващите редове ще ви посъветваме как с помощта на KitKat да персонализирате екрана си, за да извлечете оптимално удоволствие от работата с вашето Revo устройство.

Навигация сред приложенията

Ако притежавате смартфон с KitKat, вече знаете как става това: при натискане на лончъра за приложения екранът се запълва с всички приложения инсталирани на устройството ви. При натискане на икона, разбира се, се отваря съответното приложение. Ако натиснете продължително върху няколко икони, можете да ги завлачите до хоум екрана за по-лесен достъп по-късно. Отново с продължително натискане на икона, можете да завлачите съответстващото й приложение до опцията App Info. Тази опция изрежда всички правомощия на приложението и ви позволява да го затворите, да го деактивирате или да деинсталирате някои от ъпдейтите му, които по-рано сте инсталирали.

Добавяне на джаджи

Джаджите изваждат на хоум екрана важна информация без да ви карат да отваряте отделни приложения. Можете да проверите в списъка с приложения кои от тях разполагат с подобни джаджи, натискайки бутона Widgets. Ако видите полезна джаджа, натиснете я продължително и я завлачете до хоум екрана. Примери за полезни джаджи са последни новини, прогноза за времето и така нататък.

Промяна на тапета

Натиснете продължително фона на хоум екрана и ще отворите функцията за смяна на тапет. Ако желаете, можете да добавите изображение и да го изрежете малко, за да пасне идеално. Можете, също, да влезете в Settings, да изберете Display и там да смените тапета или да активирате режима Daydream. Този режим определя как ще се държи устройството ви след известен период на неактивност.

Управление на известия

Завлачете пръста си отгоре надолу по протежение на екрана и ще ви се отвори списъка с известия от активните приложения, например за новите съобщения, които сте получили във Facebook. За да изчистите списъка, натиснете бутона с трите хоризонтални чертички в горната дясна част на екрана. При натискане на известие ще бъдете препратени към съответното приложение. Можете да активирате или деактивирате функцията за известия на всяко приложение в менюто Settings.

Преподреждане на екраните

Ако искате да промените позицията на някое приложение на хоум екрана, просто го натиснете продължително и го преместете където искате. Ако искате да го махнете от екрана, завлачете го до опцията Remove. Не се притеснявайте, че не можете да поберете всички приложения и джаджи на един екран – за това са ви предоставени няколко такива.

Използване на Google Now

Google Now е полезна безплатна услуга за бързо намиране на информация, която, освен това, си има собствена джаджа. Намерете тази джаджа по описания в точка 2 начин и я добавете към хоум екрана си. Google Now ще ви извежда кратка информация свързана с времето, стойността на акциите на определена компания или последните новини. Ако искате да научите повече, просто натиснете върху полето с информация.

Правене на скрийншот

Искате да съхраните по някакъв начин екрана на телефона си, показващ колко много точки сте натрупали в дадена игра или съдържащ забавен диалог в някоя социална мрежа? Тогава направете скрийншот или, казано по друг начин, „снимка” на текущия изглед на екрана ви. Скрийншот, в повечето случаи, се прави с едновременно натискане на бутона за активиране или деактивиране на екрана и бутона за намаляване на звука. Секунда след натискането на комбинацията, ще чуете звук като от правене на снимка. Скрийншотът ще бъде запазен или в Gallery, или във Photos (или и в двете) в секцията Screenshot.




Смартфони

Таблети