Любопитни факти за живота на френския писател Жорж Перек


07.03.2016 | прочетено: 876 | категория: Новини
етикети: doodle

Днес Google отново промени логото на българската версия на търсачката по повод 80 годишнината от рождението на една от емблематичните личности в културния живот на Франция през 20 век - Жорж Перек. Френският режисьор и писател оставя в  наследство над 30 произведения и 4 филма. И въпреки своето трудно детство, Жорж Перек е определян от мнозина като един от най-големите иноватори на своето време.

Детство

Жорж Перек е роден на 7 март 1936 г. в Париж, Франция, в семейството на  еврейските емигранти Ицек Перек и Сирла Шулевич. Баща му загива в началото на Втората световна война, служейки като войник, а майка му е депортирана и загива в Аушвиц. Перек e осиновен и отглеждан от роднини. Впоследствие неговото творчество до голяма степен е повлияно от смъртта на родителите му.

Образование и творчество

Жорж Перек изучава история и социология в Сорбоната и междувременно пише ревюта и есета за списанието „Нувел Ревю Франсез“. През 1960 г. се жени за Полет Петра, а година по-късно започва работа като архивист и библиотекар в болницата „Сейнт Антоан“.

Първият му роман „Вещите: Една история от 60-те г.“ е издаден през 1965 г. Историята в него е вдъхновена от едногодишния му престой в Тунис. Произведението печели наградата „Ренодо“ за най-добър първи роман.

През 1967 г., Жорж Перек се присъединява към групата „Улипо“, след срещата си с писателя Реймон Кьоно. Това от части оказва влияние на творчеството му и Перек посвещава на него своя шедьовър „Животът. Начин на употреба“ (Life a User's Manual). Книгата  е публикувана през 1978 г. и за нея френският писател получава премията „Медичи“. Паричната награда му предоставя възможност да напусне работата си  като архивист и да се посвети изцяло на произведенията си. Книгата е определена от „Монд“ като една от 100-те книги на миналия век.

Творчеството на Жорж Перек изобилства от игра на думи и меланхолични описания на събития и герои. Едни от най-известните и запомнящи се негови произведения са новелата "Les choses: A Story of the Sixties"(1965) и романите "La Disparition" (1969) и "Life a User's Manual" (1978). Любопитен факт е, че романът "La Disparition", който е с обем от над 300 страници не включва нито веднъж в себе си буквата "е". Произведението е преведено на английски език през 1994г със заглавието A Void.

Жорж Перек почива на 45 годишна възраст, оставяйки незавършен последния си роман „53 дни“. Романът, заедно с други негови произведения са публикувани посмъртно.




Смартфони

Таблети