Открита е вода на Марс


29.09.2015 | прочетено: 468 | категория: Новини
етикети: doodle

От НАСА направиха сензационни откритие - потвърдено е наличието на вода на четвъртата планета от Слънчевата система - Maрс. В продължение на години, учените предполагаха, че по повърхността на Марс има вода, но не разполагаха научно доказателство.  Вчера орбиталната сонда MRO предостави снимков материал, на който ясно се виждат следи от воден поток, течал по един от хълмовете на Червената планета. Подобни потоци има на няколко места на Марс, активизиращи се през топлите периоди, когато температурата достига над -23 градуса по Целзий. Вследствие на този процес по повърхността на планетата остават тъмни петна. Част от тях са с дължина стотици метри. От NASA към момента нямат доказателство от къде се появява водата на Марс. Предположенията върху които се работи са, че под повърхността на планетата има разположени ледени структури, които се разтопяват през топлите сезони.

Снимка на планетата Марс, направена от NASA

Потоци от вода на Марс се появяват, когато температурата достигне -23 градуса по Целзий. Причината за подобен феномен е наличието на соли, не позволяващи ѝ да замръзне. Учените от NASA ще продължават да изследват Марс, за да определят точния химичен състав на течността. С това откритие "Червената планета" се превръща в най-обещаващия кандидат, където да можем да намерим форми на извънземен живот.

Ако искате да получавате актуална информация за космическите изследвания, провеждани от американската правителствена агенция NASA, единственото трябва да инсталирате на своя смартфон или таблет официалното им приложение. Освен изследвания на Марс, чрез него ще можете да научите и за други активни проекти, да разгледате актуални снимки, видео материали и новини.




Смартфони

Таблети