Есенното равноденствие настъпва днес


23.09.2015 | прочетено: 324 | категория: Новини
етикети: doodle

Есенното равноденствие е астрономическо понятие, обозначаващо пресичането на небесния екватор от Слънцето, в посока от север на юг. Този момент се счита като начало на есента, а денят и нощта имат равна продължителност. Равноденствието се случва два пъти всяка година - през септември и март, съответно есенно и пролетно.

Действително ли продължителността на деня и нощта по време на есенното равноденствие са точно 12 часа?

Краткия отговор е не. Причината за това се крие във разбирането ни да ден, а именно появата на Слънцето на хоризонта, което се осъществява още с появата на ръба на слънчевия диск. Равноденствието отбелязва времето между изгрева и залеза на центъра на Слънцето, чиято продължителност е точно 12 часа. Тъй като центъра на Слънцето се появява след първите лъчи и залязва преди слънчевия диск напълно да се е скрил от хоризонта, днес ще се наслаждаваме на малко по-дълъг от 12 часа ден.

Ако искате да проследите движението на Слънцето на своя смартфон или таблет може да изтеглите приложението Sun Position and Sunrise Demo. То ще ви предостави също така и точните часове на изгрев и залез, за да може да планирате дневните си задачи. Sun Position and Sunrise Demo е особено полезно когато определяте изложението на бъдещия си дом, при поставяне на слънчеви панели или проектиране разположението на цветната ви градина.




Смартфони

Таблети