Чудовището от Лох Нес - мит или реалност


21.04.2015 | прочетено: 2187 | категория: Новини
етикети: doodle

Мистично чудовище, оцелял динозавър или гигантска змиорка, Неси продължава да привлича хиляди туристи към шотландското езеро Лох Нес. Първото доказателство за съществуването на Неси е публикувано в Дейли Мейл преди 81 години. Автор на снимката е Робърт Уилсън. На черно-бялата фотография се вижда главата и врата на чудовището. Другата успешна снимка, която направил Уилсън е когато Неси се гмурка.

Истинска ли е снимката на чудовището от Лох Нес

Публикуваната в Дейли Мейл снимка на митичното чудовище от Лох Нес предизвиква дългогодишни дискусии, за това дали то наистина съществува. Първоначалните версии са, че това е слон, видра или птица. Постепенно вниманието се насочва към мащабът на снимката. Оригиналната снимка показвала срещуположния край на езерото Лох Нес, но в последствие тя била изрязана, за да изглежда чудовището по-голямо. Всъщност понятието "чудовище" за първи път описва съществото през 1933г. За неговото съществуване има написани много истории, най-ранната, която е позната е от 565 година. През тази година ирландският монах Св. Колумба, разпространявайки християнството в земите на Пиктите се натъква на погребение на човек, плувал в река Нес. Местните му разказват, че той е бил нападнат и убит от водното чудовище.

През 1994 година се разкрива, че снимката, направена от Робърт Уилсън всъщност е фалшива. Обектът представлява подводница играчка, конструирана, като отмъщение за осмиването на ловеца Уедърел в Дейли Мейл. Въпреки тези разкрития някои изследователи все още считат, че тази фотография не е плод на шега и Неси съществува.

В търсене на чудовището от Лох Нес с Google

Днес, Google смени своето лого отбелязвайки 81 годишнина от създаването на най-известната снимка на чудовището от Лох Нес, а именно тази от Робърт Уилсън. От гиганта анонсираха и новата функционалност на Street View, а именно да се изследват водите на езерото Лох Нес както над повърхността, така и под нея. За целта от Google са прекарали една седмица в района на езерото за да събират изображения чрез прикрепена към лодка камера и в сътрудничество с екип на Catlin Seaview Survey.

Google Street View - езерото Лох Нес

Има написани много истории и създадени филми за чудовището от Лох Нес. След появата на смартфоните се разработиха и аркадни игри за митичното същество. Дали чудовището от Лох Нес е хитър похват за привличане на туристи или наистина съществува, само времето и иновативните технологии ще покажат.




Смартфони

Таблети