Бартоломео Кристофори


04.05.2015 | прочетено: 817 | категория: Новини
етикети: doodle, празник

Днес, отбелязваме 360 години от рождението на Бартоломео Кристофори - изобретателят на пианото. По този повод търсачката Google смени своето лого, припомняйки ни неговите заслуги.

Много малко е известно за ранните години на Бартоломео Кристофори, освен че е роден в град Падуа, Република Венеция през 1655 година. Служил е като чирак на великия лютиер Николо Амати, където усвоява техниките за производство на цигулки. На 33 годишна възраст Кристофори е нает от Принц Фердинандо де Медичи. Фердинандо, син да Козмо III,  дюк на Тоскана, бил ценител на музиката. Принцът наема Бартоломео не само за техническа поддръжка на голямата си колекция музикални инструменти, но също така и защото вижда в него талантлив новатор.

Бартоломео Кристофори и най-великият музикален инструмент, създаден от него

Най-ранното споменаване за разработването на пианото от Бартоломео Кристофори е от 1698 година. Където музикалния инструмент е споменат с термина "Arpicembalo", буквално преведен "арфа-клавесин". Обхватът на този инструмент бил само четири октави. Според статия в списание Scipione Maffei от 1711 Кристофори е построил три пиана. Едно от тях е било дадено от Медичите на Кардинал Отобони в Рим, а другите две - продадени във Флоренция.

Общият брой на пиана, построени от Бартоломео Кристофори е неизвестен. Само три от тях са оцелели до днес. Пиано, датирано от 1720 година се помещава в музея Метрополитън в Ню Йорк. Друг инструмент, произведен две години по-късно се намира в Рим, а пиано от 1726 година е изложено в музея към Лайпцигския университет.

Една от причините за по-бавното разпространение на пианото в началото е, че неговата изработка била твърде скъпа, и то било закупувано предимно от кралски особи и по-заможни благородници. Големият успех на изобретението на Кристофори настъпва през 1760-те, когато започват да се произвеждат по-евтини пиана, постигайки по този начин тяхното по-масово разпространение.




Смартфони

Таблети