Нели Блай - журналистката-авантюрист


05.05.2015 | прочетено: 3445 | категория: Новини
етикети: doodle

Днес се навършват 151 години от рождението на известната американска журналистка Нели Блай. По този повод Google ни представят нейните приключения чрез видео материал.

Елизабет Джейн Кокран, по-известна с псевдонима си Нели Блай (Nellie Bly), е родена през 1864 в Пенсилвания, САЩ. Едва 16 годишна Елизабет, написва огнено опровержение към редактора на местен вестник, който има колонка озаглавена "За какво са добри момичетата". Нейните доводи впечатляват редактора и той и предлага работа във вестника. По това време било характерно за жените, автори във вестници да се представят със псевдоними и Елизабет започва да пише под името Нели Блай, заето от едноименната песен на Стивън Фостър.

Нели Блай - разследващ журналист, непознат до този момент

Като журналист Блай се фокусира в началото върху тежкото положение на работещите жени, но редакторът я притиска да започне да пише за теми, които вълнуват жените, като мода, общество и градинарство. Този натиск от страна на ръководството принуждава Нели Блай едва на 21 години да отпътува за Мексико, където работи като чуждестранен кореспондент. В един от своите доклади, тя изразява възмущението си от липсата на свобода на словото в Мексико и арестуването на един журналист, поради критикуване на мексиканското правителство. Когато научават за доклада на Блай, мексиканските власти я заплашват с арест и я принуждават да напусне държавата.

През 1887 година Нели Блай заминава за Ню Йорк, където започва работа във вестника New York World. Първата и задача е да разследва отношението на персонала към пациентите в женския психодиспансер на остров Блакуел. За целта Блай успява да влезе в ролята на луда и бива освидетелствана и откарана в психодиспансера. Там тя започва своето разследване. Изводите са, че храната и водата не са годни за консумация, опасните пациенти се завързват с въжета, в болницата имало плъхове, а персонала биел пациентите. Блай била убедена, че част от пациентите, подобно на нея самата, били психично здрави. След 10 дни прекарани в болницата, Нели я напуска и написва своя доклад. Отзвука е сензационен. Разкритията и довеждат до основни промени в тези институции.

Нели Блай и околосветското пътешествие

През 1889 Нели Блай предприема околосветско пътешествие, вдъхновено от романа на Жул Верн "Пътешествие около света за 80 дни". Целта ѝ била да докаже, че това начинание може да се осъществи в действителност и не е само плод на художествена измислица.

По време на своето пътешествие, Блай премина през Англия, Франция, Бриндизи, Суецкия канал, Сингапур, Хонг Конг и Япония, използвайки параходи и изградените железопътни мрежи. Своите доклади тя изпращала с помощта на обикновената поща и телеграфа, а тяхното получаване понякога отнемало седмици. Днес, 125 години по-късно, с помощта на Revo смартфоните, подобни статии биха се получили само за няколко секунди. Въпреки, че техниката по това време не била толкова напреднала, Нели Блай завършва своето пътешествие, пристигайки в Ню Джърси на 25 януари 1890 г., в 15:51. Седемдесет и два дни след заминаването си от Хобокен, постигайки световен рекорд.

Нели Блай почива от пневмония в болницата Сан Марко в Ню Йорк през 1922 г., на 57 годишна възраст. През 2002 година тя е една от четирите журналисти, удостоени с US пощенска марка "Жените в журналистика".




Смартфони

Таблети