Външни батерии, имаме ли нужда от тях?


06.05.2015 | прочетено: 7738 | категория: Хардуер
етикети: полезно, батерия, android

Съвременните смартфони и таблети са изключително „гладни”, когато става въпрос за потребление на данни. Ето защо след няколкочасова работа, дисплеят им ни подава сигнал, че батерията е започнала да изчерпва своя заряд. Във всекидневието това не е проблем. Има поне три популярни начина да заредим мобилната си джаджа: като я свържем с компютъра посредством USB кабел, като я свържем към зарядно устройство включено директно към електроразпределителната мрежа или като я заредим безжично, в случай че, разбира се, поддържа тази технология.

На практика, проблемът с батерията е лесно решим. Докато, обаче, не решим да напуснем комфорта на домовете си. За всички потребители, които обичат да пътуват, особено сред природата, животът на батерията на телефона или таблета се превръща в проблем с първостепенно значение. Тези от нас, които тръгват на дълги преходи в планината и, още повече, разчитат на мобилното си устройство да ги упътва благодарение на вградения си GPS сензор, могат да поставят живота си в риск ако изведнъж се окажат без батерия.

За щастие, и този проблем си има своето решение и това са външните батерии. Външната батерия е аксесоар, с който всеки любител на пътешествията трябва да се сдобие, за да е сигурен, че ще бъде във връзка с останалия свят. Батериите са най-различни на вид и размери: някои наподобяват по големина и форма дамско червило и могат да доставят известно количество заряд до смартфон, който нямаме намерение да ползваме много, докато други могат да бъдат дебели и големи колкото книга, позволявайки ни да зареждаме едновременно няколко таблета.

Външната батерия се зарежда предварително (било то директно от електроразпределителната мрежа или посредством USB връзка с компютър) и след това, когато сте навън и внезапно изпитате нужда от допълнителен заряд, просто трябва да включите кабела за зареждане на мобилното си устройство към тази батерия. Скоро ще имате достатъчно заряд поне за няколко обаждания или поне докато стигнете място, където ще можете да заредите мобилната си джаджа по традиционния начин.

Преди да решите да се сдобиете с външна батерия, ето няколко фактора, на които следва да обърнете достатъчно внимание:

  1. Количество на заряда

Подобно на вградените батерии, външните разполагат с капацитет, който се измерва в милиампер часове. За да определите батерия с какъв капацитет ви трябва, първо трябва да съберете устройствата, които имате намерение да зареждате с нея и след това да изчислите колко е общият капацитет на вградените им батерии. Вече ще знаете какъв трябва да бъде максималният капацитет на вашата външна батерия. Разбира се, колкото по-голям е капацитетът, толкова по-голяма е самата батерия и толкова повече струва. По-добре се спрете на външна батерия, която може да зареди поне едно (най-важното ви) мобилно устройство на 50%. По всяка вероятност тя няма да струва много пари и ще бъде лека и удобна за пренасяне.

  1. Напрежение

Друг важен фактор е токът, който доставят USB портовете, с които е снабдена външната батерия. Повечето портове доставят максимален ток в размер на 1A (ампер) или 2.1A. Порт доставящ по-голям ток, теоретично зарежда мобилното устройство по-бързо, макар че това не е от значение, ако възнамерявате да зареждате телефона или таблета си, докато са в покой. Ако, обаче, искате едновременно да ги зареждате и ползвате, по-добре изберете батерия, която може да доставя напрежение в размер на поне 1A.

  1. Брой портове

Броят на портовете по вашата външна батерия зависи от това колко мобилни устройства бихте искали да зареждате с нея. Ако искате поне двама души от семейството да я използват, тогава нека е с по-голям капацитет, с повече портове и с възможност да доставя по-голям ток.

  1. Екстри

На пазара се предлагат стотици, ако не хиляди видове външни батерии. За да ги отличат една от друга, производителите им добавят допълнителни функции. Някои външни батерии, например, имат вградено LED фенерче, което може да бъде много полезно по време на пътуване. Други имат индикатор, който показва количеството оставящ заряд – също добра характеристика. Нека екстрите, обаче, да не бъдат решаващ фактор в избора ви на външна батерия.




Смартфони

Таблети