Какво представлява RAM паметта


16.03.2015 | прочетено: 15291 | категория: Хардуер
етикети: полезно, android

Вече споделихме, че един от най-важните хардуерни компоненти, на които обръщаме по-голямо внимание при избор на смартфон или таблет е централният процесор. Почти толкова ключова, обаче, е и RAM паметта. Интуитивно знаем, че колкото повече RAM памет поддържа мобилното ни устройство, толкова по-добре се справя с възложените му задачи.

Всички знаем, че RAM означава оперативна памет, но много хора не могат да си представят какво точно представлява, какво точно прави, както и по какво се различава от други видове памети. Целта на този материал е да ви разясним всички тези основни моменти в разбирането на RAM паметта.

Какво е RAM?

Най-просто казано RAM е памет, която се използва за временно съхранение на данни и инструкции. Тя е нещо като чекмедже, в което данните са подредени и готови за използване от централния процесор. RAM е почти безкрайно презаписуема, бърза е и се използва по различен начин от различните операционна системи. Като недостатък може да се приеме, че информация записана в нея се губи при прекъсване на електрозахранването към устройството. Ето защо е най-подходяща за записване на временни данни, които изискват бърз достъп.

Мобилните устройства използват RAM и като кеш буфер за данни, защото четенето и записването във вградената памет или в SD картата на телефона или таблета ни е доста по-бавно. Връзката между централния  процесор и RAM паметта, обаче, е изключително бърза.

Видове RAM

Двата основна вида чипове използвани като RAM памет са статичните – SRAM – и динамичните – DRAM. Първият вид памет използва клетка с шест транзистора, по-скъпа е за производство, но и е по-бърза и по-енергийно-ефективна. DRAM, от своя страна, използва транзистор и кондензатор, които заедно съставят клетка. Тъй като тази памет е по-евтина за производство, тя е и най-популярният вид, който използват днешните смартфони и таблети.

Разликата между RAM и останалите видове памет

Всички мобилни устройства, които разполагат с RAM, задължително имат и друг вид памет за съхранение на файлове. Най-общо казано, има четири видове памет: RAM, ROM/флаш памет, вградена памет и външна памет. Вече разгледахме основните характеристики на RAM, сега нека обърнем внимание и на останалите видове.

  1. ROM – този тип компютърна памет се нарича още „енергонезависима”. Това означава, че, за разлика от RAM (която, аналогично, е „енергозависима”), данните в ROM не се изтриват при прекъсване на достъпа на електричество до мобилното устройство. Точно поради тази причина ROM се използва за записване на така наречения „фърмуеър” – операционната система, която не се променя динамично.

Обикновено, когато говорим за ROM, подразбираме чип, върху който производителите на телефони и таблети записват данни още в процеса на производство. От 2007 година, обаче, този тип памет започва почти изцяло да се замества от флаш паметта.

В Android флаш паметта е разделена на две: едната част съдържа операционната система, а другата всъщност е това, което наричаме „постоянна памет” и която ще обсъдим по-долу.

  1. Вградена памет – този тип памет се нарича още „постоянна”, като е позната и под английското си наименование „сторидж”. Най-общо казано, това е мобилният вариант на твърдия диск на компютъра ни. Това е паметта, която използваме, за да записваме приложенията, които теглим от Google Play, да съхраняваме снимките, които сме направили с камерата си и така нататък. Днес повечето мобилни устройства на пазара разполагат и със слотове за допълнителна – външна – памет, тъй като вграденият сторидж често се оказва недостатъчен да побере цялото ни съдържание.
  2. Външна памет – с този термин се обозначават флаш картите, с които имаме възможност да разширим вградения капацитет на своя телефон или таблет. Днес, някои мобилни устройства поддържат до 128GB външна памет.



Смартфони

Таблети