Как количеството RAM влияе върху общото бързодействие


16.03.2015 | прочетено: 1989 | категория: Хардуер
етикети: полезно, android

Вече обсъдихме какво представлява RAM паметта и по какво се различава от останалите видове памет. Остана да обясним най-важното: връзката между количеството оперативна памет и общото бързодействие на един смартфон или таблет.

Най-общо казано, тези мобилни устройства, които разполагат с повече RAM могат да възпроизвеждат по-сложен софтуер и да поддържат многобройни приложения едновременно.

При Android, както и при всички операционни системи базирани на Unix, важи следното правило: неизползваната RAM е загубена RAM. Това означава, че мобилната операционна система винаги се старае да използва цялото налично количество RAM. В Android има настройки, с които се определя колко точно RAM да остава винаги свободна, но цялото останало количество се запълва колкото се може по-бързо.

По принцип, с колкото повече RAM разполагаме, толкова повече приложения, отметки, процеси и прозорци можем да зареждаме едновременно без да се натъкваме на проблеми с производителността. Колкото повече използваме операционната система, толкова по-добре подрежда и подготвя за изпълнение задачите RAM. Повечето от нас разполагат с над 100 приложения в смартфона или таблета, но използват най-често едва няколко от тях. С течение на времето, точно тези приложения ще се съхранят в RAM паметта и ще се отварят по-бързо от останалите, които използваме по-рядко.

Аналогично, с колкото повече RAM памет разполагаме, толкова по-добри ще са възможностите ни за мултитаскинг – тоест, за едновременно боравене с няколко приложения. Това е изключително важен аспект на RAM паметта. Ако сте от потребителите, които наистина искат да използват таблета и смартфона си за работа, вместо само за развлечение, то значи имате нужда от повече оперативна памет.

На пръв поглед, колкото повече RAM имаме, толкова по-бързо трябва да се изчерпа животът на батерията на нашето мобилно устройство, тъй като RAM е енергозависима. И макар че това е истина, един среден потребител почти не може да забележи разликата в живота на батерията преди и след добавянето на допълнителна RAM. Всъщност, животът на батерията ще зависи главно от това дали използваме по-голямата RAM  за вършене на по-тежки задачи или не. Тоест, ако разполагате със смартфон с 1GB RAM и с друг с, да речем, 2GB RAM, като и двата имат батерия с еднакъв капацитет, не е казано, че при втория батерията ще се изтощава по-бързо. Всичко зависи как вие самите ползвате мобилното си устройство.

В повечето мобилни устройства графичният процесор не разполага със своя собствена памет, а вместо това си поделя системната RAM памет с централния процесор и останалите компоненти. Устройствата, които използват такъв тип графични процесори са по-евтини, тъй като дизайнът на дънната платка е по-опростен и не се налага използването на допълнителни чипове за памет. Обикновено можем да настроим графичната система така, че да използва някакво максимално количество RAM. Недостатъкът на това е, че заделена за графичния процесор, тази част от RAM паметта вече не може да се ползва от операционната система или за зареждане на приложения.

И накрая, трябва ли да се безспокоим за своята RAM памет и непрекъснато да затваряме приложения, които не използваме с цел да улесним нейната работа? Отговорът е, по-скоро, не. Android е една усъвършенствана система и се справя с управлението на RAM много добре. Има най-различни джаджи, които можем да инсталираме на главния екран в мобилното си устройство и които ни казват с колко точно RAM разполагаме, но, според експертите, притесненията за това са напълно излишни. Единственото, което се очаква от нас е с удоволствие да използваме своя смартфон или таблет.




Смартфони

Таблети