Защо видео процесорът в мобилното ни устройство е толкова важен


16.03.2015 | прочетено: 1712 | категория: Хардуер
етикети: полезно, android

Видео процесорът, или, по-точно казано, графичният процесор е един от онези компоненти в смартфоните и таблетите, които са по-важни, отколкото повечето от нас предполагат. Както при компютрите, така и при мобилните устройства този процесор е специализиран в това да обработва графични изображения.

Най-просто казано, графичният процесор поема всички графични изчисления и трансформации, така че централният процесор, който и без това отговаря за много неща, да не се занимава с тях. При компютрите графичният процесор може да бъде вграден в централния  процесор или самостоятелен: във втория случай обикновено го наричаме „видео карта”. При смартфоните и таблетите, обаче, не използваме този термин, тъй като почти без изключение при мобилните устройства графичният процесор винаги е вграден в системата-върху-чип, която, от своя страна, включва централния процесор и няколко други компонента.

На практика, нашите смартфони и таблети биха могли да се справят и само с централен процесор. Тогава, обаче, щяха да изглеждат по съвсем различен начин. Гладкото възпроизвеждане на уеб страници, бързите анимации, „живите” тапети и, разбира се, светкавично реагиращите игри се дължат не само на централния, а до голяма степен именно на графичния процесор. Замислете се: кое е първото нещо, което ви прави впечатление в един телефон или таблет? Не е ли колко бързо реагира на вашите докосвания с пръсти? Тази особеност, както и всички други графични – тоест визуални – функции и способности до голяма степен са обусловени от графичния процесор.

С развитието на смартфоните и таблетите вече няма как да не говорим за графични процесори, след като всеки от нас очаква мобилното му устройство да възпроизвежда безпроблемно игри, да поддържа снимки с висока резолюция, да снима детайлно HD видео или дори да прави 3D изображения.

Днес по-голямата част от екраните на нашите смартфони и таблети поддържат резолюция от поне 720 пиксела, макар че много от тях спокойно достигат и до 1080 пиксела. Тази голяма разделителна способност на дисплеите щеше да направи устройствата безполезни ако не беше графичният процесор. Същият е този, който стои и зад честотата на опресняването, която при съвременните мобилни устройства е около 60 херца. На практика това означава, че смартфоните и таблетите ни боравят с около 60 милиона пиксела всяка секунда! Представете си колко много работа е това!

На пазара има няколко популярни вида видео процесори, но безспорно най-важният от тях е ARM Mali – този, който ползват и мобилните устройства на Revo. Процесорът Mali™-450 MP, например, поддържа до осем ядра – толкова, с колкото разполага и смартфонът ни Revo Master K850 Octacore KitKat – и перфектно комбинира високата си производителност с ниско потребление на енергия. Пестенето на енергия е осигурено от технология, която позволява на видео процесора да използва повторно максимална част от наличните ресурси по време на графична работа.

Mali-400 MP е друг популярен модел графика на ARM, използван от смартфона Revo Joy. Този процесор осигурява както 2D, така и 3D ускорение, поддържа разделителна способност до 1080р и, едновременно с това, също пести енергия.

Процесорът Mali-400 MP поддържа само до четири ядра. Както вече сами сте се уверили, и централният и видео процесорът имат определени максимални възможности за поддръжка на ядра. И все пак броят на ядрата на централния процесор остават по-важни от броя на ядрата на видео процесорът. Експертите обръщат внимание на това колко ядра има даден графичен процесор само тогава, когато го сравняват с друг модел базиран на същата архитектура.

 


Смартфони

Таблети