Видове екрани – OLED и AMOLED


19.03.2015 | прочетено: 7861 | категория: Хардуер
етикети: полезно, android

В предишните си два материала разгледахме подробно особеностите на технологията базирана на течни кристали, на която са основани екраните на повечето смартфони и таблети на пазара. Разбира се, дисплей технологиите не се изчерпват само с LCD.

Днес ще обърнем внимание на останалите не толкова популярни, но също използвани технологии за мобилни екрани, а именно OLED и AMOLED (с всичките й разновидности).

OLED

OLED е акроним на Organic Light Emitting Diode (органичен светоотделящ диод) и е една от най-новите технологии залегнали в производството на екрани за монитори или мобилни устройства. При OLED технологията слой от органичен материал (основан на въглерод) се притиска между два листа с проводникови свойства (един анод и един катод). Двата листа, от своя страна, също са притиснати между други два листа с проводникови свойства. Светлината при OLED екраните се създава директно от органичния материал притиснат между тези общо четири слоя, тоест тук, за разлика от LCD, нямаме нужда от допълнителна подсветка.

Яркостта и поддържаните от OLED технологията цветове зависят главно от силата на електрическия тласък. OLED екраните са много по-добри от LCD екраните, тъй като осигуряват невероятно реалистично възпроизвеждане на цветовете, изключително бързо време за реакция, по-широки ъгли на гледане, по-голяма яркост и, не на последно място, възможност за изключително тънък дизайн на финалния продукт. OLED панелите биха могли да направят смартфоните и таблетите ни още по-тънки, но, поне за сега, производството им е сравнително скъпо. Ето защо, за да постигне един рентабилен краен продукт, мобилната индустрия се уповава главно на LCD.

AMOLED

AMOLED е акроним на Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode (органичен светоотделящ диод с активна матрица) и по същество представлява тип OLED дисплей създаден, обаче, специално за използване в мобилни устройства. Голяма част от смартфоните от висок клас, които можем да намерим на пазара, използват точно AMOLED технология.

AMOLED екраните притежават всички свойства на OLED екраните като брилянтно възпроизвеждане на цветовете, ниско тегло на крайния продукт, по-добър живот на батерията (благодарение на по-ниското потребление на енергия), голяма яркост и невероятна острота на изображението.

Super AMOLED

Super AMOLED е технология на Samsung, която надгражда основната технология AMOLED. При Super AMOLED екраните сензорите за допир (още наричани „тъч сензори”) са вградени в самия дисплей, докато AMOLED екраните са покрити с отделен чувствителен на допир слой. Благодарение на тази своя особеност, Super AMOLED дисплеите са най-тънките на пазара. Освен по-тънки, тези дисплеи реагират и по-бързо на докосване от останалите.

Super AMOLED Plus

Едно от последните нововъведения в AMOLED технологията носи името Super AMOLED Plus. Главната разлика между тази технология и предшестващата я е в изграждането на субпикселите. Конструкцията на субпикселите при Super AMOLED Plus наподобява тази при LCD и позволява осигуряването на по-остри и чисти изображения.




Смартфони

Таблети