Честита Първа пролет от Revo.bg


20.03.2015 | прочетено: 1324 | категория: Новини
етикети: празник

Днес, 20 март, отбелязваме пролетното равноденствие. Тази година то настъпва в 22:45 часа. В цял свят хората отбелязват първия ден на пролетта с тържества, едно от които Nowruz ("Нов Ден" в Персийския език). Това е важен традиционен празник в Иран, както и в много други страни със значително население на Перси, като например Азербайджан, Афганистан, Киргизстан и Таджикистан. На този ден Hajji Furuz, в боядисано в черно лице и червен костюм възвестява идването на новата година с песни и танци.

Днес, освен пролетното равноденствие може да се наблюдава и друг интересен астрономически феномен - пълно слънчево затъмнение. Това явление се съчетава и със супер луна, което го прави изключително рядко събитие. Следващото подобно съчетание се очаква през 2034 година.

Фарьорските острови и архипелага Шпицберген ще бъдат единствените места на сушата, на които ще може да се наблюдава пълното слънчево затъмнение, чиято продължителност там ще бъде 2:47 минути. В София максималната фаза на затъмнението  ще настъпи в 11:49 часа. Не забравяйте, че не трябва да гледате директно към слънцето с незащитено око по време на частичното затъмнение, защото е опасно за зрението.




Смартфони

Таблети