Видове подсветка на LCD дисплеите


18.03.2015 | прочетено: 3912 | категория: Хардуер
етикети: екрани на телефони и таблети

Вече разбрахме какво представляват LCD дисплеите и разгледахме трите основни вида, които най-често се използват при производството на потребителска електроника. В тази материал ще разгледаме една от най-важните характеристики на LCD дисплеите – подсветката.

Подсветката е осветлението, благодарение на което работят дисплеите с течни кристали. За разлика от CRT дисплеите, LCD дисплеите не създават това осветление сами, а имат нужда от специално осветително тяло. Това осветление се нарича „подсветка”, защото осветява дисплея отдолу, макар че може да го прави и отстрани. Благодарение на тази подсветка можем да ползваме телефоните и таблетите си на тъмно, тъй като екранът им свети достатъчно добре, за да ни позволи да четем или разглеждаме съдържание.

Двата основни вида подсветка, които се използват, са CCFL и LED. Макар че почти всички устройства днес използват LED технологията, ще обърнем внимание и на двата вида.

  1. CCFL

Съкращението идва от “студена катодна флуоресцентна лампа”. Преди 2010 година това беше най-популярният тип подсветка в телевизорите и мониторите. Големите екрани обикновено използваха или две лампи, разположени в срещуположните ъгли на LCD панела, или редица от лампи зад панела. CCFL подсветката, обаче, в последните години отстъпи първенството си на LED заради няколко свои недостатъка: твърде голямо потребление на енергия и нужда от твърде високо напрежение, налагане на по-дебел дизайн на панела, по-бързо остаряване и така нататък.

  1. LED

LED подсветката се дели на два вида: бяла LED подсветка и RGB LED подсветка. Почти всички екрани на таблети или смартфони използват бяла LED подсветка. Обикновено тя представлява син светодиод с допълнителен жълт фосфор с широк спектър, като резултатът от тази комбинация е бяла светлина. Тъй като кривината на спектъра, обаче, е жълта на върха си, червеният и зеленият цвят също „жълтеят”, което стеснява гамата от цветове, която  поддържа този тип дисплей.

RGB подсветката, от своя страна, съдържа червен, син и зелен светодиод и може да се контролира така, че да създава бяло с различна цветова температура. Този тип подсветка, разбира се, е по-скъп и се среща при лаптопи или монитори от висок клас.

Макар и по-добра от CCFL, LED технологията също си има своите недостатъци. На първо място, при нея трудно се постига еднаквост в осветяването особено в процеса на стареене на светодиодите. Нееднаквостта е породена от това, че всеки диод остарява с различна бързина. Стареенето на диодите, също така, променя белия цвят – нещо, което се забелязва и в двата типа LED подсветка.

И все пак, LED технологията има две неоспорими предимства. На първо място, от 2010 година насам, консумацията им на енергия силно намаля – ключов фактор, който силно влияе върху работата на батерията на таблетите и смартфоните. Повечето LED подсветки предлагат „ъглово осветление”, тоест, няколко диода са разположени по ъглите и осветяват LCD панела отдолу. Преимуществото на този дизайн е, че позволява на панелите да бъдат едновременно по-тънки и по-евтини за производство.

Има, разбира се, и по-скъп вариант на LED подсветката, при който панелът се осветява не само по ъглите, но по цялата повърхност зад панела. При този дизайн се използва технология наречена „локално затъмняване”. Тази интелигентна технология позволява постигането на по-тъмни черни пиксели в зависимост от изображението на дисплея.




Смартфони

Таблети