Способности на видео процесора


16.03.2015 | прочетено: 705 | категория: Хардуер
етикети: полезно, android

В предишния си материал описахме накратко какво представлява видео процесорът и отговорихме на въпроса защо нашите смартфони и таблети не могат без него. Представихме накратко и два от най-популярните модели видео процесори базирани на архитектурата ARM Mali - ARM Mali-400 MP и ARM Mali-450 MP. Сега ще поговорим малко повече за специфичните способности на видео процесорите като цяло.

Това, от което се интересува съвременният потребител е, дали телефонът или таблетът му ще могат да направят качествено видео, дали ще му позволят да гледа HD филми или дали ще поддържа различни мултимедийни формати. Тези възможности до голяма степен зависят от видео процесора и тук ще ви обясним накратко в какво се изразява тази зависимост.

2D и 3D ускорение

Преди да се впуснем в гореизброените по-специфични възможности, трябва да обърнем внимание на два термина, които винаги се използват във връзка с видео процесорите – 2D и 3D ускорение.

В днешни дни на практика има два вида изображения, с чието изчисление трябва да се справи видео процесорът: двуизмерни и триизмерни. Изчислението на такива изображения обикновено се назовава с английското си наименование „рендъринг”. Повечето приложения използват 2D изображения, а днес дори най-евтиният видео процесор се справя почти еднакво добре с рендването на 2D съдържание колкото и процесорите от висок клас. Разликата, обаче, е доста по-очевидна, когато се наложи обработване на 3D изображения, които са характерни за видео игрите или за приложения за дизайн и техническо конструиране. Ако потребителят има намерение да се занимава точно с това, то той трябва да е сигурен, че разполага с добър и мощен видео процесор.

Декодиране на видео с графично ускорение

Съвременните видео процесори поддържат така нареченото „хардуерно ускорение” при декодиране на видео. Това означава, че част от процеса по декодиране на едно видео (с цел възпроизвеждането му) се прехвърля от централния процесор на видео процесора. Днес болшинството видео процесори поемат част от декодирането дори на видео с HD резолюция.

Запис на HD видео

Само до преди около десет години, един обикновен потребител нямаше почти никакъв начин да снима видеоклипове сам, освен ако не се сдобиеше със скъпа видео камера. Днес, обаче, освен, че могат да декодират (тоест, да възпроизвеждат) HD видео, повечето смартфони и таблети могат и да записват такова..

Постигането на HD видео резолюция (което означава 720р или 1080р) е възможно благодарение на комбинираната работа на видео процесора, камерата на мобилното устройство и, разбира се, софтуера, с който управляваме записа и възпроизвеждането на HD съдържание.

На пазара вече дори не се обръща твърде голямо внимание на HD, тъй като този стандарт вече се е наложил навсякъде. Някои от нас дори не гледат филми или видео в YouTube ако не е с HD качество. В мобилните среди вече по-скоро се говори за 4K UHD – резолюция четири пъти по-висока от HD, която без съмнение скоро ще стане основна характеристика в смартфоните.

Мултимедийни формати

Всеки смартфон или таблет поддържа мултимедийни формати, които, най-просто казано, комбинират различни видове медия в едно, било то текст и картинки, звук и видео и така нататък. Поддръжката и възпроизводството на мултимедийни формати е също едно от многобройните задължения на видео процесора.

Безспорно най-популярният мултимедиен формат в момента е MPEG-4, който се изразява в компресиране на аудио и визуални данни. Други популярни формати, които повечето смартфони и таблети поддържат днес са видео форматите H.263, H.264 и 3GP и аудио форматите MP3, FLAC, AMR и MIDI. Сред аудио форматите, MP3 определено е най-широкоразпространеният, макар че за никого не е тайна, че звукът записан в MP3 е силно компресиран и, следователно, голяма част от качеството на оригиналния звук е загубено. Почитателите на аудиото, следователно, предпочитат повече формата FLAC, който е подобен на MP3, но без загуба в качеството. Повечето таблети, а и смартфони на пазара, също така, поддържат многобройни формати за електронни книги, повечето от които съчетават текст с графики. Бързината на видео процесора и качеството на екраните им са двата фактора, които правят таблетите напълно конкурентоспособни на самостоятелните електронни четци за книги.




Смартфони

Таблети