Какво трябва да знаем за USB


03.04.2015 | прочетено: 3628 | категория: Хардуер
етикети: полезно, android

USB (Universal Serial Bus или “универсална серийна шина”) е стандарт за свързване на две електронни устройства. За разлика от Bluetooth, който представлява безжична технология, USB връзката винаги се осъщестявава само при наличието на USB кабел. Този кабел разполага с конектори и в двата си края: единият се свързва с USB порта на първото устройство (например смартфон или таблет), а вторият се свързва с USB порта на второто устройство (например настолен или мобилен компютър).

Конекторите в двата края на eдин USB кабел често са различни. Например, когато искаме да свържем мобилно устройство към компютър, накрайникът, който влиза в USB порта на компютъра е по-голям, докато този, който влиза в USB порта на мобилното устройство е по-малък. USB портовете в мобилните устройства биват няколко вида, като най-популярните са miniUSB и microUSB, който е приет стандарт в EC.

Когато свържем едно устройство с друго посредством USB, можем свободно, бързо и лесно да прехвърляме данни между тях. Освен това чрез USB кабелите могат и да се зареждат мобилни устройства. Всъщност, по всяка вероятност точно така зареждате своите смартфони и таблети. USB, разбира се, се използва и за свързване на периферни устройства като, например, мишка, клавиатура или принтер към настолен компютър.

Свойства на USB

По-долу ще изредим най-важните свойства на технологията USB:

При USB връзка, компютърът играе ролята на хост устройство.

Към едно хост устройство могат да бъдат свързани до 127 други устройства (директно или с помощта на USB хъб – джаджа, която добавя допълнителни USB портове към един компютър).

Индивидуалните USB кабели могат да бъдат с дължина до пет метра, а тези на хъб устройствата – до 30 метра.

При стандарта USB 2.0 серийната шина може да осигури скорост на пренос на данни до 480 мегабита в секунда (10 пъти повече, отколкото може USB 1.0). USB 2.0 може да изпраща данни само в една посока, докато USB 3.0 може да предава данни едновременно и в двете посоки.

USB устройствата могат да се включват и изключват по всяко време. Един USB 3.0 кабел би бил съвместим и с USB 2.0 портове, като скоростта на пренос на данни ще бъде по-ниска от тази осигурена от USB 3.0 кабел свързан към USB 3.0 порт.

USB 3.0 – най-популярният в момента стандарт и наричан още SuperSpeed USB – е представен официално през 2008 година. Той обещава скорост на обмен на данни десет пъти по-висока от тази при USB 2.0 и достигаща 4,8 гигабита в секунда. Стандартът е предназначен за приложения от типа на изпращане на видеозапис с висока резолюция или създаване на резервно копие на твърд диск във външен диск.

USB 3.1 – през 2013 година бе одобрен стандартът USB 3.1, който осигурява скорост на обмен на данни до десет гигабита в секунда и е съвместим както с USB 3.0, така и с USB 2.0.

USB конектори при мобилните устройства

Дизайнът на мобилните устройства оставя малко място за вграждане на стандартен USB порт като тези, които ползват компютрите. Ето защо телефоните и таблетите ни използват по-малки портове. Най-популярните видове мобилни USB конектори са:

miniUSB – този тип конектор се използваше при по-старите телефони, като размерът на mini-A и mini-B конекторът беше, съответно, три към седем милиметра. До голяма степен, miniUSB конекторите отстъпиха на описания по-долу стандарт.

microUSB – представен през 2007 година, този конектор запазва ширината на miniUSB, но намалява почти двойно дебелината му, като така го прави по-подходящ за вграждане в новото поколение таблети и смартфони с тънки тела.




Смартфони

Таблети