98 години от рождението на Леонора Карингтън


06.04.2015 | прочетено: 759 | категория: Новини
етикети: doodle, празник

Леонора Карингтън е една от онези забележителни личности, чийто свободен дух и талант вдъхновява хора по целия свят. Родена през 1917 година във Великобритания, Карингтън прекарва по-голяма част от живота си в Мексико сити. Освен със своите сюрреалистични шедьоври, тя е известна и с основаването на движение през 70-те години на 20-ти век, борещо се за равни права на жените в Мексико.

Първата си сюрреалистична картина Леонора Карингтън създава през 1936 година, от копие на книгата на Хърбърт Рийд "Сюрреализъм". В края на живота си тя твърди "Аз рисувах за себе си, никога не съм вярвала, че някой би изложил или купил моя творба". Основна тема в произведенията на Карингтън са жените и тяхната роля в творческия процес. Първата и голяма изложба е в Ню Йорк през 1947 година, където тя пожъва огромен успех. По време на престоя си в Мексико, Леонора Карингтън написва няколко романа и кратки разкази, които също се радват на забележителен отзвук.

Карингтън умира през 2011 година в  Мексико сити, оставяйки в наследство своите забележителни картини и книги, които продължават да вдъхновяват със сюрреалистичната си визия.




Смартфони

Таблети