Ключови характеристики на озвучението при мобилните устройства


27.03.2015 | прочетено: 876 | категория: Хардуер
етикети: полезно, android

По-голямата част от собствениците на смартфони и таблети ги използват, освен за всичко друго, и за слушане на музика. Няма нищо по-хубаво от това да излезеш навън, било то на разходка или на тренировка, и да слушаш любимата си музика в движение. Ето защо доброто озвучение е един от най-важните за крайния потребител характеристики в едно мобилно устройство.

В този и следващия материал ще разгледаме ключовите елементи на озвучението в телефоните и таблетите, с които е добре да се запознаем ако държим да слушаме музика с високо качество. Ето и първата част от тях:

  1. Звуков процесор

На теория, централният процесор в нашия смартфон или таблет би трябвало да може да се справи и с обработването на аудио сигнал. Да не забравяме, обаче, че той си има достатъчно много работа: трябва да поддържа операционната система, да обработва големи количества данни и така нататък. Ето защо производителите на мобилни устройства интегрират в продуктите си и звуков процесор, който поема отговорността върху озвучението и така едновременно облекчава работата на централния процесор, щади живота на батерията и осигурява по-качествено аудио. Според експертите, ние – обикновените потребители – няма нужда да преглеждаме щателно характеристиките на звуковия процесор на мобилното устройство, което сме избрали да купим. Звуковият процесор, твърдят те, е най-добър, когато е „прозрачен” – тоест, когато си върши работата добре и незабелязано.

Специалистите, също така, твърдят, че крайното качество на звука в един смартфон или таблет се базира на „най-слабото звено” в цялата озвучителна система, а за такова се смятат слушалките. Тоест, на практика, това дали звукът в мобилното ни устройство е качествен или не зависи до голяма степен от слушалките, които използваме. За слушалки ще си говорим повече в следващия ни материал.

  1. DAC

DAC е акроним от digital-to-analog converter или ЦАП (цифрово-аналогов преобразувател). Благодарение на тази технология цифрови устройства като компютри, музикални плейъри, смартфони и таблети могат да произвеждат звук. За разлика от аналоговите данни, цифровите могат да се предават, манипулират и съхраняват без никаква деградация на качеството им, само, че с по-сложно оборудване. Въпреки това, за да се обърнат в звук, който ние да можем да чуем, те трябва да станат аналогови. Точно тук се намесва и DAC – тази технология превръща цифровия звук в аналогов, който от своя страна възбужда слушалката или говорителя и крайният резултат е звук, който ние можем да чуем.

Смартфоните и таблетите се продават с вграден DAC, като качеството на този интерфейс зависи, разбира се, от производителя му. По принцип мобилните устройства от по-висок клас разполагат с качествен DAC, но не е рядкост да срещнем и по-евтина джаджа с добри възможности за преобразуване на дигиталните данни в аналогови. Най-известните и влиятелни производители на DAC са Cirrus Logic, Wolfson и Yamaha, но тяхното име рядко ще срещнете в спецификациите на мобилните устройства.

На пазара се предлагат и външни DAC преобразуватели, които обикновено се свързват с мобилните устройства посредством USB. Замислете се за такъв, обаче, само ако сте истински меломан.

  1. Динамичен обхват

Динамичният обхват на едно мобилно устройство означава разликата между най-силния възможен звук и шума на заден фон и се измерва в децибели. Колкото повече шум има в този заден фон, толкова по-нисък е динамичният обхват. Обикновено телефоните и таблетите с по-мощни усилватели поддържат по-висок динамичен обхват. Що се отнася до фоновия шум, той обикновено е постоянен, което означава, че колкото повече усилваме звука, толкова повече ще се усилва и шумът. За добър динамичен обхват се смятат стойности над 80dB.

  1. HD Audio

Днес повечето производители на мобилна техника не забравят да добавят “HD Audio” към списъка с характеристики на един телефон. Истината, обаче, е, че задният шум при едно мобилно устройство не позволява на динамичния обхват да премине над 90-95 децибела, дори звукът, който чуваме, да е по-силен. Едно CD, например, поддържа разлика между най-силния и слабия звук от 96 децибела.

  1. Музикални формати

Качеството на звука зависи не само от звуковия процесор и слушалките, които сме избрали, но и от формата на музиката, която слушаме. Общо взето, най-популярният избор между формати е този между MP3 и FLAC. Меломаните ще ви кажат, че е най-добре да слушате музика във FLAC – формат, който възпроизвежда песента без загуба на качество. Звукът при FLAC е по-естествен и се чуват почти всички по-тихи звуци или думи. Недостатъкът на FLAC е, че файловете са доста големи и бързо ще запълните капацитета на телефона или таблета ви.

MP3 се справя с проблема с големината на файловете, но на цената на компресия, която сериозно влошава качеството на звука. При MP3 не само има загуба на честоти от оригиналната песен, но и добавяне на някои изкривявания.

Освен към FLAC, индустрията започва да се ориентира повече и към по-висока дълбочина на бита и по-бърза скорост на семплиране, като вече не е рядкост да срещнем любителска техника, възпроизвеждаща 24-битово 192kHz-ово аудио.




Смартфони

Таблети