Хардуерни елементи на озвучението в мобилните устройства


30.03.2015 | прочетено: 1439 | категория: Хардуер
етикети: слушалки

В предишния материал разгледахме ключовите характеристики на озвучението при мобилните устройства и стигнахме до извода, че качеството на звука зависи до голяма степен от вида слушалки, който сме избрали. В този материал ще разгледаме както слушалките, така и останалите хардуерни компоненти свързани с възпроизвеждането на звук в нашето мобилно устройство като аудио изходите и микрофона.

Аудио конектори

Всеки смартфон и таблет разполага с аудио конектор наричан по-често 3,5-милиметров аудио жак. Не всички конектори са 3,5-милиметрови: по-старите телефони, например, използваха 2,5-милиметрови жакове. Съвременните устройства, обаче, най-често използват 3,5-милиметров жак с четири проводника, който поддържа стерео звук и в същото време изпълнява ролята и на вход за микрофон (затова често се нарича „комбиниран” аудио жак). Аудио конекторът се използва за свързване с мобилното устройство на слушалки за разговори, слушалки за слушане на музика и външни колонки. Има различни стандарти за 3.5 мм. жак с микрофон - OMTP (използван при по-старите мобилни устройства) и CTIA / AHJ (намиращ приложение при съвременните смартфони и таблети). За да можете да се насладите на дълбоките басове със слушалки Revo и на по-стари устройства предлагаме преходници.

Друга възможност за свързване на мобилно устройство със слушалки е чрез технологията Bluetooth, за което се предлагат и различни видове Bluetooth слушалки.

Вградени говорители и микрофон

Всички съвременни смартфони и таблети разполагат с вградени говорител и микрофон, благодарение на които приемат и предават звук, без да трябва да са свързани със слушалки или външни колонки (както е при MP3 плейърите, например). Именно благодарение на тези вградени говорители и микрофон можем да водим разговори по телефона, както и да се чуваме с приятелите ни по Skype.

Някои телефони и таблети разполагат с вградени стерео говорители, при които звукът съвсем естествено е по-балансиран, отколкото при тези с моно говорител. Подобна е ситуацията и с микрофона. Някои устройства имат няколко входа за микрофон разположени в кръг и обърнати в различни посоки. Това разположение дава възможност за запис на видео със стерео звук.

Слушалки

Най-важният хардуерен елемент на озвучението на смартфоните и таблетите, безспорно са слушалките. От тяхното качество зависи и качеството на крайния звук. При избора на слушалки, разбира се, трябва сами да решим кое е по-важно за нас: компактните им размери (от които следва лесното им пренасяне) или високото качество на звука (което често идва за сметка на обемен дизайн). Ето и най-популярните видове слушалки.

- Слушалки, които се поставят в ухото: това са най-разпространеният вид слушалки. Те са изключително леки и компактни, лесно се пренасят от едно място на друго и не са скъпи. Недостатъците им са, че лесно падат от ушите, обикновено не поддържат особено качествен звук и сравнително лесно се чупят и повреждат.

- Слушалки, които влизат дълбоко в ушния канал: тези слушалки имат тънки и удължени накрайници, които влизат вътре в ушния канал. Преимуществото на тези слушалки е, че блокират външния шум и доставят добро качество на звука. Освен това също са лесно преносими и леки, макар и не толкова евтини. Някои хора, обаче, ги намират за неудобни, а и пълната изолация на външния звук може да бъде опасна в определени ситуации.

- Слушалки, които влизат в ушния канал: тези слушалки са комбинация от предните два вида, като накрайниците им са по-малки и заоблени и влизат съвсем малко навътре в ушния канал. Качеството на звука е малко по-слабо от това на предния вид, но обикновено тези модели са по-удобни. Пример за подобни слушалки са Revo J71 и Revo J103.

- Леки слушалки носещи се на главата: тези слушалки покриват голяма част от ушната мида. Само най-добрите от тях произвеждат наистина висококачествен звук, но почти всички осигуряват по-добър бас, отколкото слушалките влизащи в ушите. Леки са, но не чак толкова лесни за пренасяне като горните три вида. Някои от тях могат да се сгъват с цел заемане на по-малко място и повишаване на портативността.

- Големи слушалки: тези слушалки покриват цялото ухо и обикновено са доста удобни, тъй като имат солидно меко покритие и ергономичен дизайн. Затворените слушалки обикновено изолират голяма част от външните звуци и не пропускат потенциално дразнещи околните хора звуци навън. Потопете се в басовия звук с Revo J65. Слушалките разполагат с интегриран микрофон, благодарение на който, можем да приемаме обаждания дори когато се наслаждаваме на любимата си музика.

- Bluetooth слушалки: преимуществото на тези слушалки е, че са безжични, тоест, няма да се занимавате с никакви кабели. Голяма част от тях са изключително добър избор за използване по време на спорт. Понякога, обаче, комуникацията между слушалките и мобилното устройство се нарушава, а и качеството на звука не винаги е особено високо. Преимуществото им е, че могат да се ползват и с функция hands free за водене на разговори.

- Hands free слушалки: подобни слушалки могат да се поставят в ухото или да се носят на главата, да се свързват с кабел или с Bluetooth. Те разполагат със собствен говорител и микрофон, така че, когато са свързани с телефона или таблета изземват функциите на вградените микрофон и говорител. Такива слушалки са задължителни при водене на разговори по време на шофиране.

Каквито и слушалки да изберем, добре е да обърнем внимание не само на дизайна им, но и на ключовите им характеристики, към които спадат чувствителност (измервана в децибели), честотен диапазон (обикновено в рамките на 20Hz-20KHz), мощност (измервана в мегаватове) и дължина на кабела. Докато чувствителността и честотният диапазон са сравнително универсални, максималната мощност е различна при всеки модел, като, разбира се, колко по-голяма е тя, толкова по-силен е звукът и толкова по-висока е цената на продукта.




Смартфони

Таблети