Malwarebytes Anti-Malware - бърз и ефективен детектор за малуер


11.03.2015 | прочетено: 1464 | категория: Приложения за Android
етикети: заразен телефон, антивирусни приложения, интересни приложения, android

Android безспорно е една усъвършенствана мобилна система и фактът, че е най-популярната в света е неопровержимо доказателство за това. Истина е, обаче, и че платформата на Google е най-атакуваната от зловреден софтуер. За да сте сигурни, че телефонът или таблетът, а следователно и вие самите, сте в безопасност, трябва задължително да се сдобиете с някакъв вид анти-вирусен софтуер.

Такива има много, но днес сме се спрели на едно приложение, което се отличава от останалите с бързината и простотата на работата си. Нарича се Malwarebytes Anti-Malware и е напълно безплатно за всяко мобилно устройство използващо от Android 2.3 нагоре.

Malwarebytes Anti-Malware съществува от доста време, но версията на софтуера за Android бележи първия път, в който той се предлага на потребителите на мобилни устройства. По същество, приложението е детектор за малуер (английски термин, който означава „зловреден софтуер”), който не само открива всякакъв тип спайуер (софтуер за шпиониране) или троянски вируси, но и ги елиминира.

Инструментът сканира приложенията ни, търсейки евентуален зловреден код или така наречените PUP-ове – потенциално нежелани програми - и ако открие нещо нередно веднага ни уведомява. Ако въпросната нередност представлява зловреден уебсайт, то ще получим линка към този сайт в SMS. Malwarebytes Anti-Malware, освен това, предотвратява опити за неоторизиран достъп до мобилното ни устройство и идентифицира приложения, които се опитват да следят местоположението ни. Накрая, услугата дори сканира смартфона или таблета ни за дупки в сигурността и ни предлага начини, по които да се справим с тях.

Malwarebytes Anti-Malware ни уведомява, също така, за това какво правят нашите приложения и каква наша информация споделена в или през тях е видима за външни хора. Безспорно преимущество на това приложение пред други видове анти-вирусен софтуер е и фактът, че, за разлика от тях, то е екипирано само с най-основните функции. Благодарение на това приложението е леко и не затруднява работата на операционната система.

Услугата разполага с най-различни настройки, като ни позволява да сканираме индивидуални приложения, да активираме автоматично сканиране всеки път щом бъде добит достъп до приложения или файлове, да сканираме нативната или външната памет, да направим график за автоматично сканиране и какво ли още не.

Сигурността на телефона или таблета ни трябва да е сред първите ни приоритети, тъй като те съдържат повече лични данни, отколкото предполагаме. Ако не искаме да даваме пари за анти-вирусен софтуер (макар че това винаги е по-добрата идея), то най-разумното нещо, което можем да направим е да инсталираме в мобилното си устройство безплатно, но надеждно приложение за засичане на малуер – и Malwarebytes Anti-Malware перфектно се вписва в това определение.




Смартфони

Таблети