Най-важните сензори в мобилното ни устройство


08.04.2015 | прочетено: 12637 | категория: Хардуер
етикети: полезно, android

Почти всички смартфони и таблети използващи операционната система Android разполагат с множество сензори. Това са компоненти най-често хардуерни, но понякога и софтуерни. Хардуерните са вградени в смартфона или таблета, а софтуерните обикновено черпят данни от един или повече хардуерни сензора и понякога се наричат „виртуални” или „синтетични” сензори.

И двата вида сензори могат да предоставят данни в суров вид и с изключително висока прецизност и точност, които след това се използват от специално разработени за различни цели приложения или от игри.

Сетете се, например, за всички тези прости игри, които имате в телефона или таблета си и които се управляват почти изцяло с леко преместване на мобилното устройство вляво или вдясно. Е, това управление би било невъзможно без вградения в мобилната джаджа сензор за движение. Или вземете за пример Google Maps – приложение, което не би ви дало точна инструкция как да стигнете до желаната дестинация от мястото, на което се намирате, ако телефонът или таблетът ви нямаха вграден GPS сензор.

Сензорите, които използва Android могат най-общо да се разделят в три категории:

Сензори за движение

Те измерват силите на ускорението и силите на въртенето по три оси. В тази категория влизат акселерометрите, сензорите за гравитация, жироскопите и ротационните векторни сензори.

Сензори за околна среда

Те измерват различните параметри на околната среда като температура и налягане на въздуха, осветеност и влажност. Тази категория включва барометрите, фотометрите и термометрите.

Сензори за позиция

Те определят физическата позиция на мобилното устройство и биват два вида: сензори за ориентация и магнитометри.

Ето и кратка информация за основните видове сензори, които можете да намерите в почти всеки съвременен смартфон или таблет:

Акселерометър

Той измерва силата на ускорението, което е приложено върху устройството в m/s2 (метри в секунда на квадрат) по три физически оси (x, y и z), включително силата на гравитацията. Използва се най-често за определяне на типа движение (например раздрусване, накланяне на устройството и така нататък).

Сензор за околна температура

Той измерва температурата в помещението, в което се намираме в градуси по Целзий. Използва се от приложения, които имат нужда от данни за температурата на въздуха.

Сензор за гравитация

Този сензор измерва силата на гравитацията, която е приложена върху устройството в m/s2 (метри в секунда на квадрат) по всички физически оси (x, y и z). Използва се най-често за определяне на типа движение (раздрусване, накланяне и други).

Жироскоп

Той измерва скоростта на въртене на устройството в rad/s (радиус в секунда) около трите физически оси (x, y и z). Обикновено се използва за засичане на въртеливи движения, приложени върху мобилното устройство.

Сензор за светлина

Този сензор измерва нивото на околна светлина (осветеността) в луксове. Най-често се използва се за управление на яркостта на екрана.

Сензор за линеарно ускорение

Той измерва силата на ускорението, което е приложено върху устройството в m/s2 (метри в секунда на квадрат) по всички физически оси (x, y и z), но без силата на гравитацията. Използва се за наблюдение на ускорението по една единствена ос.

Сензор за магнитно поле

Този сензор измерва околното магнитно поле в микротесла (μT) по трите физически оси. Използва се от приложения тип компас.

Сензор за ориентация

Този софтуерен сензор измерва степента на въртене на устройството около трите физически оси и се използва за определяне на точната позиция на телефона или таблета.

Сензор за налягане

Той измерва околното налягане на въздуха в хектопаскали (hPa) или в милибара (mbar). Използва се за наблюдение на промяната в атмосферното налягане.

Сензор за близост

Този сензор измерва близостта на един обект в сантиметри спрямо екрана на мобилното устройство. Този сензор обикновено се използва за определяне на това дали мобилното устройство се намира близо до ухото на потребителя, за да бъде загасен екрана му по време на разговор.

Сензор за относителна влажност

Той измерва околната относителна влажност на въздуха в проценти. Използва се за отчитане на точката на оросяване и на абсолютната и относителната влажност.

Сензор – ротационен вектор

Този сензор измерва ориентацията на мобилното устройство предлагайки трите елемента на ротационния му вектор. Използва се за отчитане на движение и въртене.

Сензор за температура

Сензорът измерва температурата на устройството в градуси по Целзий.




Смартфони

Таблети