Как работи GPS приемникът в мобилното ни устройство


07.04.2015 | прочетено: 3863 | категория: Хардуер
етикети: gps

Представете си, че сте в чужда държава, взели сте автомобил под наем и сте се отправили в провинцията с цел да изследвате по-интересни кътчета далеч от шума на туристите, но внезапно се изгубите. Е, този сценарий е невъзможен ако разполагате със съвременен смартфон и таблет.

Повечето от днешните мобилни устройства са оборудвани с GPS приемници, които, в комбинация с подходящ софтуер или пакет от услуги, могат веднага да определят къде точно се намираме и как от това място да стигнем до желаната дестинация. С този материал сме си поставили за цел да разясним как точно работи тази технология.

Как работи GPS

GPS е абревиатура от Global Positioning System или система за глобално позициониране. Подобно на клетъчния телефон, GPS приемникът използва радио вълни,  но вместо с клетки на земята улавя сигнал от сателити в орбитата около Земята. За да определи точното ни местоположение, приемникът трябва да отчете два параметъра: местоположението на поне три сателита над нас и къде точно сме ние спрямо тези сателити.

След отчитането на тези параметри приемникът използва метод наречен „трилатерация”, за да определи местонахождението ни. Този метод се основава на виртуалното очертаване на сфера около всеки от трите сателита. Очертаните три сфери ще имат две точки на пресичане – една в Космоса и една – на Земята. Тази точка на пресичане, която е на Земята е нашето точно местоположение.

За да работи, GPS приемникът трябва да разполага с пряка видимост към небето, което обяснява защо не можем да използваме геолокационни услуги от вътрешността на сгради или в райони с гъста растителност.

GPS приемници в мобилните устройства

Вградените в смартфоните и таблетите GPS приемници, могат да предоставят навигация в реално време, както и да ни информират за полезни или интересни от туристическа гледна точка обекти по маршрута ни.

Голяма част от смартфоните и таблетите използват малко по-различен тип GPS услуга позната като A-GPS или Assisted GPS (асистиран GPS). Тази услуга може да се ползва само в райони, където има достатъчно добър мобилен обхват. GPS, както описахме по-горе, не използва мобилен, а сателитен сигнал, за да уточнява местоположението ни. A-GPS, обаче, отчита приблизителното ни местонахождение, използвайки мобилния сигнал от три различни мобилни клетки. Този метод е по-бърз от GPS, но често и по-неточен.

Някои по-нови навигационни устройства, използват така наречения High Sensitivity GPS (високочувствителен GPS), който отчита местоположението ни по-добре в райони с гъста растителност с точност до четири метра.




Смартфони

Таблети