Най-важните характеристики на мобилните екрани (част първа)


25.03.2015 | прочетено: 2258 | категория: Хардуер
етикети: полезно, android

В последните няколко материала се запознахме с всички най-популярни технологии, които стоят в основата на съвременните мобилни екрани и подчертахме предимствата и недостатъците на всеки от тях. Днес ще обърнем внимание на останалите характеристики на дисплеите, които не зависят пряко от типа панел, а именно: размерът, разделителната способност и връзката между двете.

„Митът” за разделителната способност

Още от 2014 година насам започна да се говори за Quad HD резолюция (2560x1440) – разделителна способност четири пъти по-голяма от 720p HD. Quad HD ни обещава още по-чисти и „остри” екрани, на които да можем да виждаме и най-малките детайли и да четем дори текстове, написани с най-малкия шрифт. Дали, обаче, разделителната способност е наистина толкова важна? Всъщност, истината е, че много по-добър фактор за сравнение между два телефона или таблета е не само разделителната способност, а съотношението между разделителната способност и размера на екрана, което се нарича „гъстота на пикселите”.

Връзка между размера на екрана и разделителната способност

Това колко „добра” е една резолюция зависи в огромна степен от размера на екрана. Това обяснява защо два телефона с една и съща резолюция (например 1080р) ще имат различна гъстота на пикселите (означавана с ppi или dpi) ако имат различни по-размер екрани, като тенденцията е телефонът с по-голям екран да бъде по-малко остър. Повечето телефони и таблети днес поддържат гъстота на пикселите по-голяма от 300ppi, макар че още преди няколко години експертите заявиха, че няма никакъв смисъл от гъстота по-голяма от тази, тъй като окото ни така или иначе не би могло да я различи.

Връзка между разделителната способност и отстоянието ни от екрана

Друг често пренебрегван при обсъждането на „остротата” на екраните фактор е разстоянието от очите ни до дисплея. Истината е, че Quad HD смартфоните наистина се характеризират с по-малка „пикселизация”, но за да ги сравним с телефон с по-ниска резолюция трябва да гледаме и двата от изключително близко разстояние. В реалността, обаче, никой не държи телефона или таблета толкова близо до лицето си.

Най-разпространените видове резолюции

Днес всички говорим за „разделителна способност” използвайки всякакви съкращения, които съвсем лесно се объркват. Ето кратък списък с най-популярните видове резолюции използвани от съвременните смартфони и таблети:

  1. HVGA: 480X320
  2. VGA: 640X480
  3. WVGA: 800X480
  4. FWVGA: 854X480
  5. WXGA/HD: 1280X720
  6. HD+: 1600X900
  7. FHD: 1920X1080

Какъв е оптималният размер на екрана на един телефон или таблет?

Този въпрос е изключително субективен, тъй като всеки потребител има различни предпочитания. В последно време на пазара започнаха да се появяват много големи смартфони, които почти размиха границата си с таблетите и дори породиха нова категория мобилни устройства наречени фаблети. За такова устройство се смята всяко едно, което е по-голямо от типичния смартфон (ако за „типичен размер” приемем между 3,5 и 5 инча) и по-малко от най-малкия таблет, който е със 7-инчов екран.

Колкото по-голям е смартфонът, толкова по-удобен е за работа, но от друга страна, толкова по-неудобен е за държане по време на разговори. Фаблетите са добър избор за потребителите, които се двоумят между телефон и таблет и не могат да решат, но трябва да вземат предвид недостатъци като трудно побиране в джоба и не особено удобно говорене. Най-доброто решение е, разбира се, да се сдобием с по-малък смартфон с качествен екран и с таблет и да ползваме двете устройства за различни цели.

Що се отнася до таблетите, по-голямата част от тях са със 7-инчови екрани, макар че 8-инчовите дисплеи стават все по-популярни в този клас. Таблетите с 10-инчови и по-големи екрани обикновено спадат към категорията „професионални” и се използват главно за работа. Днес към повечето от тях се предлага и физическа клавиатура с цел постигане на продуктивност съвместима с тази при мобилните компютри.




Смартфони

Таблети