Фестивалът Томатина става на 70 години


26.08.2015 | прочетено: 296 | категория: Новини
етикети: doodle

История на фестивалът Томатина

Преди 70 години е проведен първият фестивал Томатина в испанския град Буньол. Предисторията на кървавите битки с домати е случайното падане на един музикант, участник в местния парад Giants and Big-Head figures. Разгневен, той започнал да удря всичко по пътя си. Негова жертва станали и зеленчуците от близката сергия, а не след дълго околните също се включили в битката. Тя се разраствала бързо, докато не се намесили органите на реда. На следващата година в последната сряда на месец Август младежите донесли домати от вкъщи и отново се разразила битка, която била прекратена от полицията, но традицията вече се била установила. Всяка година органите на реда прекъсвали сражението с домати, а през 50-те години фестивалът дори бил забранен.

Фестивалът Томатина днес

Фестивалът Томатина се провежда в последната сряда на месец Август. С камиони се докарват тонове домати, които ще се използват в битката. Арената е центърът на града. Участие вземат ентусиасти от цял свят. През последните години малкият град не може да поеме наплива от туристи и много от тях са принудени да се настанят на километри от мястото на фестивала. Дългоочакваната битка с домати започва след като един от участниците достигне пушен свински бут завързан върху висок кол, покрит с мазнина. Тази задача е непосилна и съответно битката започва след първия неуспешен опит. Продължителността на сражението е един час, през който градчето придобива червени окраски. Търговците предвидливо покриват фасадите на магазините си с найлони, а участниците носят предпазни очила и ръкавици. За да се предотвратят наранявания, според правилата на фестивала преди да бъдат хвърлени доматите трябва да се смачкват. След като битката спре идва реда на пожарните коли, които измиват улиците на града и възстановяват предишния му облик.

Ако искате до участвате в това забавление, но нямате възможност да пропътувате толкова километри, може да използвате своя смартфон или таблет. За целта свалете играта La Tomatina Run от Google Play. Мисията ви в играта е да обстрелвате участниците във фестивала с домати, като печелите точки. Приложението ви позволява да изпитате тръпката от доматените битки независимо къде се намирате.




Смартфони

Таблети