125 години от рождението на Дюк Каханамоку


24.08.2015 | прочетено: 467 | категория: Новини
етикети: doodle

На днешния ден през 1890 година в Хаваи се ражда една от иконите в професионалния спорт, носителят на три златни медала в Олимпийски игри - Дюк Каханамоку. Професионалният състезател по плуване прекарва своето детство и юношество в Калия Уайкики, в близост до роднините на майка си. На брега в Уайкики Каханамоку развива своите умения в плуването и сърфинга. През юношеските си години той предпочита традиционната сърф дъска, която нарича "papa nui". Нейният дизайн въплъщава формата на античните хавайски дъски, за изработката и е използвано дървесина от дървото Коа. Дъската е била дълга 4.9 метра и е тежала 52 кг. В своята кариера, той често е използвал по-малки дъски, но винаги е предпочитал направените от дърво.

Успехът го спохожда през 1911, когато преплува 91м. свободен стил за 55.4 секунди, побеждавайки тогавашния световен рекорд с 4.6 секунди. На проведените летни олимпийски игри в Стокхолм през 1912 година Каханамоку спечелва първия си златен медал в дисциплината 100 метра свободен стил и сребърен при мъжете 4х200 м. Осем години по-късно плувецът е златен медалист и в двете дисциплини. Олимпийските игри в Париж през 1924 година са последните, в които Дюк Каханамоку участва и спечелва сребърен медал.

Дюк Каханамоку и сърфинга

Дюк Каханамоку е една от личностите, които са направили най-много за популяризирането на сърфинга. Един типично Хавайски спорт, който се е практикувал единствено от местното население. В негова чест в Австралия са направили статуя с лика му на плажът Freshwater.

Освен професионален плувец и сърфист Дюк Каханамоку участва и в няколко холивудски продукции през периода 1925-1967 година. А за да бъде личността му още по-обаятелна в продължение на 29 години той работи като шериф в Хонолулу, изпълнявайки 13 последователни мандата. Дюк Каханамоку умира от сърдечен удар на 22 януари 1968. Прахът му е разпръснат в океана, а процесията е водена от полицейски ескорт.




Смартфони

Таблети