155 години от създаването на Пони Експрес (Pony Express)


14.04.2015 | прочетено: 1252 | категория: Новини
етикети: doodle, празник

Днес не можете да си представите как едно ваше съобщение би могло да пътува в продължение на седмици докато стигне до получателя си. Да, в ерата на смартфоните и таблетите, с които само с няколко докосвания по екрана може да изпратим писмо дори до друг континент, а то да бъде получено само няколко секунди по-късно, е малко трудно да приемем  факта, че преди 155 години съобщение от Атлантическия до  Тихия океан е пътувало 10 дни. При това, това време е било рекордно кратко. Пощенската услуга, постигнала този успех е Пони Експрес (Pony Express). Тя доставяла вестници, писма и малки пратки от Мисури до Калифорния, използвайки коне вместо традиционните за онова време дилижанси. Пони Експрес разполагали с няколко станции, където се сменяли конете, което спомагало за по-бързото придвижване на съобщенията.

Предоставянето на услугата "Пони Експрес", продължило малко повече от една година. През това време са били доставени около 35 000 писма. Прекратяването на услугата е обявено на 26 октомври 1861 г. Два дни след като трансконтиненталния телеграф достига Солт Лейк Сити и свързва Омаха, Небраска и Сакраменто, Калифорния.

Днес, На 14-ти април 2015, по повод 155-тата годишнина от пристигането на Пони Експрес в Калифорния, Google промени своето лого в игра. Може да се превърнете в ездач на кон, който трябва да достави поща от Калифорния до Мисури, Започвате с едно писмо и може да събере до 100, като по пътя са разположени различни препятствия, които трябва да избягвате.




Смартфони

Таблети