Батерия – видове и спецификации


09.04.2015 | прочетено: 6055 | категория: Хардуер
етикети: батерия

Безспорно една от най-важните за всеки потребител на мобилно устройство спецификации е животът на батерията. Съвременните смартфони и таблети трябва да вършат толкова много работа, че понякога само няколко часа след пълно зареждане ни се налага отново да ги включим към компютъра или електроразпределителната мрежа.

Видове батерии

Съвременните мобилни устройства използват един от четирите изброени по-долу видове батерии:

Литиево-полимерни (Li-Poly): това е най-новата и напреднала технология за производство на мобилни презареждащи се батерии. Те са ултра леки, а капацитетът им е с до 40% по-голям от този на никелова метална хибридна батерия (вижте по-долу) със същия размер. Не страдат от така наречения „ефект на паметта” – явление, което се наблюдава, когато една презареждаща батерия бива повторно зареждана без да е изхабила предишния си заряд. В такъв случай тя „запомня” съкратения цикъл и така намалява капацитетът й. Тънкостта на литиево-полимерните батерии произтича от факта, че те нямат нужда от външна обвивка. Въпреки, че са сред най-добрите на пазара, все още се използват доста рядко при смартфоните и таблетите.

Литиево-йонни батерии (Li-Ion): това е най-популярната технология за производство на мобилни батерии. Най-големият им недостатък е, че са сравнително скъпи, което обяснява и защо се използват предимно в средния и висок клас мобилни устройства. Литиево-йонните батерии са малко по-леки от никел-метал хибридните батерии (вижте по-долу), но обикновено имат по-дълъг живот от техния. Понякога такава батерия може да бъде повредена при прекомерно зареждане, например ако оставим телефона или таблета свързан към зарядното устройство в продължение на едно денонощие.

Никел-кадмиеви батерии (NiCd): това е доста стара технология. NiCd страдат от „ефекта на паметта”, което означава, че зарядът им трябва да бъде напълно изчерпан преди да можем да ги презаредим. Освен това, химикалите използвани в производството на никел-кадмиеви батерии вредят на околната среда, което превръща изхвърлянето на отпадъчните продукти в голям проблем.

Никел-метал хибридни батерии (NiMH): за разлика от никелово-кадмиевите,  NiMH батериите не съдържат кадмий, което прави производството им по-екологично. Освен това, тези батерии имат по-голям капацитет от никел-кадмиевите при едни и същи размери и тегло. Никел-метал хибридни батерии страдат от частичен „ефект на паметта”, затова е добре след всяко двайсето презареждане да оставим зарядът да се изчерпи напълно преди да заредим батерията наново.

Спецификации на батериите

Капацитет: капацитетът на една батерия се измерва в ампер часа или милиампер часа и обозначава заряда, който може да съхранява една батерия. Определя се от масата активен материал в състава на тази батерия. Най-общо казано, капацитетът на една батерия показва максималното количество енергия, което би могло да бъде извлечено от нея при определени условия. Ясно е, обаче, че с течение на времето и с всяко следващо презареждане, този капацитет намалява.

Клетки: много често батерията се нарича също „батериен пакет”, тъй като в повечето случаи съдържа повече от една клетки. Клетките в една литиево-йонна батерия, например, представляват цилиндрични батерии доста подобни на батериите тип АА, които се използват в устройства за дистанционно управление на телевизори, например (тук, разбира се, говорим за батерии на лаптопи). Ако тези клетки не са цилиндрични, а вместо това са квадратни или правоъгълни, то те се наричат призматични. Мобилните устройства от типа на смартфоните и таблетите използват трети вид литиево-йонна батерия с плоска форма.

Тип вграждане: множество смартфони и таблети разполагат с вградена батерия, която не може да се премахва или подменя. Има и такива, обаче, чиято батерия може да се изважда и сменя. Все още няма единогласие по въпроса кой от двата вида батерии е по-добър. Преимуществата на вградената батерия са: по-тънък корпус на устройството, по-малко части за чупене и по-малко пролуки, през които да навлизат прах или влага. Недостатъкът, разбира се е, че на практика, ако батерията се повреди, се поврежда и целият телефон. Преимуществата на изваждащата се батерия са лесна подмяна с нова, независимо дали първата е повредена или просто изтощена. Освен това, повечето телефони и таблети с такава батерия разполагат също и със слот за карти памет (но, разбира се, едното не е условие за другото).




Смартфони

Таблети