Денят на Земята 2015


22.04.2015 | прочетено: 1018 | категория: Новини
етикети: doodle, празник

Денят на Земята се чества всяка година на 22 април от над половин милиард хора в повече от 192 държави. Целта на празника е привличане на вниманието на хората към каузата за опазване на природните богатства на планетата. Исторически първото официално честване на Денят на Земята е в САЩ и Канада през 1970г. Двадесет години по-късно празникът придобива международна известност. Днес, фокусът е насочен върху глобалното затопляне и промените в климата, повлияни от нарастване на концентрациите на антропогенни парникови газове в атмосферата. През последните няколко години влязоха в сила редица международни спогодби, целящи обвързването на държавите с понижаване концентрацията на вредни емисии в атмосферата с конкретни стойности. Крайната цел на международните усилия срещу глобалното затопляне се обобщава с постигането на определена концентрация на парникови газове в атмосферата за по-продължителен период от време.


Защо 22 април е избран да бъде Денят на Земята

Символ на Денят на Земята Символ на Денят на Земята

Бившият губернатор от Уисконсин, САЩ, Гейлорд Нелсън избира датата 22 април, с цел привличане на по-голям отзвук от страна на американските студенти. Според него седмица 19-25 април е най-доброто време за подобна кампания, защото не съвпада със сесии или пролетни почивки. Освен това, през тази седмица няма религиозните празници като Великден или Пасха и метеорологичното време е благоприятно за провеждане на масови инициативи.


Денят на Земята в България

Международният ден на Земята се чества в България от 1993 година. Празникът се отбелязва с разнообразни прояви, свързани с опазване на околната среда - акции за почистване на конкретни местности, рециклиране на хартиени и пластмасови отпадъци, обучения на тема енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Викторина за Деня на Земята

Google днес също отбелязват Деня на Земята със забавна викторина, състояща се от пет въпроса, отговорите на които ви определят като конкретно животно. А ако сте любознателни, може да получите повече информация за това животно, чрез натискането на бутона "Търси".

Денят на Земята ни напомня колко е важно да опазваме природните богатства на нашата планета. Как действията на всеки един човек оказват влияние върху околната среда. Всеки един от нас може да спомогне за подобряване условията на живот на нашата планета и да даде своя принос за по-чиста околна среда.




Смартфони

Таблети