Android - кратка история


23.04.2015 | прочетено: 1647 | категория: Хардуер
етикети: версии на Android, android

Android – най-популярната и използвана мобилна операционна система днес. Вероятно вие самите ползвате платформата на Google, а някои от вас може би са отворили публикацията на мобилно устройство, което я поддържа. Знаете ли, обаче, как от иновативен проект Android се превръща в мобилна платформа номер едно в света? Четете нататък, за да разберете.

Създаване на Андроид

През октомври 2003 година група млади компютърни специалисти се събират в калифорнийския град Пало Алто с цел да основат нова компания. Компанията се нарича Android, а целта й е да направи революция на пазара за клетъчни телефони. Имената на четиримата специалисти са Анди Рубин, Рич Майнър, Ник Сиърс и Крис Уайт. Екипът създава нов тип ОС, която може да определя местоположението на потребителя и да „запомня” предпочитанията му.

Първоначално идеята е Android да бъде използван от фотоапарати, но постепенно екипът се пренасочва към пазара за мобилни телефони. През август 2005 година, без много шум, Google купуват Android в сделка за необявена сума, за която се говори, че е около $50 милиона. Тогава още никой не знае, че Google имат намерение да стъпят на пазара за мобилни комуникации, но от началото на следващата година онлайн гигантът започва бавно, но постепенно да патентова мобилни технологии.

Най-важната дата от този ранен период е 5 ноември 2007 година, когато Google стартират Open Handset Alliance – консорциум от компании, които се наемат със създаването на отворени стандарти за мобилни устройства. Още тогава става ясно, че Android ще бъде коренно различна от iOS и няма да бъде обвързана с хардуера на една единствена компания.

Версии на Андроид

Първата версия на Android – 1.0 G1 – позволява мултитаскинг и поддръжка на GPS и Bluetooth. Интересното е, че за нея са били написани само 35 приложения. Първото обновяване на системата, пък, се случва през април 2009 година: тогава и започва традицията всяка следваща версия на Android да носи име на сладкиш. Първият ъпдейт е наречен Cupcake („кексче”), а по-нататък го следват ъпдейти с имена като Éclair (еклер), Froyo (десерт с йогурт), Honeycomb (медна пита), Ice Cream Sandwich (сладолед – сандвич), Lollipop (близалка) и други.

В допълнение към новите версии, Google започват да пускат и важни системни ъпдейти. Така например, 2.2 Froyo прави възможно свързването на устройства с Android към Wi-Fi, а 2.3 Gingerbread – вграждането на сензори като акселерометри, жироскопи и други.

По-подробна история на версиите на Android ще предоставим в следващия си материал.

Хардуер

Първият смартфон с Android, който излиза на пазара разполага с плъзгаща се QWERTY клавиатура. Ще минат месеци преди телефоните с Android да добият днешния си стилен и минималистичен външен вид, който рядко разчита на повече от три хардуерни бутона.

Днес, дванадесет години след своето създаване, Android вече се е доказала като гъвкава и адаптивна операционна система. Освен таблети и смартфони, Android днес управлява най-различни потребителски устройства – от телевизори и гейм конзоли до фитнес тракери и автомобили. Бъдещето на Android ще е още по-вълнуващо от историята на успеха му.




Смартфони

Таблети