Какво е смартфон


27.04.2015 | прочетено: 3563 | категория: Хардуер
етикети: история на смартфона, смартфони, смартфон

Всички сме наясно с това какво е смартфон. Всъщност, някои от вас вероятно четат тази публикация от мобилното си устройство. Знаем ли, обаче, точните условия, които една портативна джаджа трябва да изпълнява, за да бъде класифицирана като смартфон? Целта на тази публикация е да уточни тези условия, както и да ви разкаже най-общо за най-важните стъпки в еволюцията на смартфоните.

Какво е смартфон?

Смартфонът е мобилен телефон с напреднала мобилна операционна система, който обикновено комбинира функциите на обикновен телефон с функциите на други мобилни устройство като лични цифрови асистенти (PDA), медийни плейъри или уреди за GPS навигация. Повечето смартфони разпологат с тъчскрийн, могат да въпроизвеждат приложения на трети страни и разполагат с една или две камери за снимки и видео. От 2012 година насам смартфоните също така предлагат ползване на скоростен интернет, използват вградени сензори и ни позволяват да извършваме плащания.

Еволюция на смартфона

Ранни години: концепцията за телефон с компютърни функции е представена през 1971 година от Теодорос Параскевакос, който я патентова три години по-късно. През 1971 година гръцкият изобретател демонстрира предавател и приемник, които позволяват нови начини за комуникация с дистанционно оборудване. Сред тях, обаче, не присъстват PDA функциите, с които асоциираме смартфоните.

Първоизточник: за първи смартфон в света се смята Simon Personal Communicator – телефон с PDA функции на IBM, който излиза на американския пазар през 1994 година и за шестте си месеца живот успява да се продаде в 50 хиляди бройки.IBM Simon

Терминът „смартфон”: първата поява на термина „смартфон” в печатно издание датира от 1995 година. Американският мобилен оператор AT&T използва определението „умен телефон”, за да опише продукта PhoneWriter Communicator.

Nokia: Nokia стъпват на пазара за интелигентни телефони през 1996 година, когато представят Nokia 9000 Communicator – телефон с PDA функции и операционна система. Телефонът представлява нещо като тънка кутия – при отваряне виждаме екран в горната част и QWERTY клавиатура в долната. Позволява изпращане на имейл и поддържа приложения като калкулатор, книга с адреси, факс и други.

Nokia 9000 Communicator

Qualcomm: през юни 1999 година Qualcomm представят CDMA Digital PCS Smartphone – мобилно устройство с PDA функции и достъп до интернет.

Ericsson: в началото на 2000 година Ericsson Mobile Communications представя Ericsson R380 – първото устройство, което излиза на пазара класифицирано като „смартфон”. Телефонът разполага с резистивен тъчскрийн, позволява ограничено сърфиране в интернет и се управлява със стилус.

Ericsson r380

Масово използване: с началото на новия век започва и масовото популяризиране на смартфоните макар и сред ограничена група от потребители – най-вече бизнесмените. В Европа през първото десетилетие на този век най-популярната операционна система е Symbian, разработена от Nokia. От 2006 година насам финландската компания започва да проектира и произвежда и интелигентни телефони с по-развлекателни функции.

iPhone: представен през 2007 година от Apple iPhone е първият смартфон с голям екран, който се управлява с пръсти, вместо със стилус.

Android: първият смартфон използващ операционната система с отворен код – дело на Анди Рубин – се нарича HTC Dream. В началото популяризирането на Android е бавно, но с течение на времето платформата постепенно започва да доминира на мобилния пазар.

Сигурен смартфон: в края на 2013 година компанията QSAlpha представя първия смартфон създаден с цел: сигурност, криптиране на данните и защита на самоличността.

Смартфон с извит екран: през декември 2013 година Samsung и LG представят първите смартфони с извити OLED екрани.

Quad-HD: в началото на 2014 година смартфоните започват да използват екрани с Quad-HD резолюция (2560 x 1440 пиксела в 5,5-инчов екран при гъстота на пикселите достигаща до 534ppi).

Модулен смартфон: през 2014 година започват да се появяват първите концепции за модулен телефон, чиито функции ще бъдат разделени на физически модули – лесни за подмяна и предлагащи пълна свобода на потребителя в конфигурирането им.




Смартфони

Таблети